RockMelt, beter bekend als de Facebookbrowser, is afgelopen weekend als private beta beschikbaar gekomen voor het publiek. De browser is gebouwd op de open source variant van Chrome: Chromium. Dat betekent dat RockMelt het uiterlijk en de snelheid van Chrome heeft meegekregen op zowel Mac- als Microsoft-machines.

Alhoewel de browser rondom Facebook is opgebouwd, is het eerder een sociale netwerk browser. RockMelt is gericht op het delen van content via verschillende netwerken, maar ook voor het bijhouden van belangrijke sites. Automatisch wordt er bijvoorbeeld gemeld als een website nieuwe updates heeft, ditzelfde geldt uiteraard voor Twitter- en Facebook-profielen.

Alles binnen handbereik

In essentie gaat het om een variant op Google's Chrome met aan weerszijden van het scherm twee balken. Aan de linkerkant staan alle Facebook-contacten, waarmee direct een chatgesprek kan worden aangeknoopt. Aan de rechterkant staat het Facebookprofiel van de gebruiker automatisch weergegeven plus een twitterknop. In die balk kunnen ook favoriete websites worden toegevoegd.

Alle sociale netwerkfuncties worden bij het aanklikken met een pop-up over de browser heen gelegd. Zo ook de speciale deelbutton, waarmee makkelijk een onderwerp gedeeld kan worden naar verschillende sociale netwerken. Omdat er via Facebook moet worden ingelogd om gebruik te kunnen maken van RockMelt, worden de gegevens in de cloud opgeslagen en kan een gebruiker iedere keer zijn eigen, gepersonaliseerde versie van de browser gebruiken.

Lijkt erg op flock

Al met al is RockMelt niet heel vernieuwend. Veel van de functionaliteiten doen denken aan de sociale browser Flock, die eerst leunde op Firefox maar later ook koos voor Chromium. De Firefox-versie van Flock zorgde voor een slechte gebruikerservaring omdat de browser te zwaar werd. Doordat Chromium ten grondslag ligt aan beide browser lijken ze erg op elkaar.

RockMelt is opgericht door twee oud-collega's van Netscape- oprichter Marc Andreessen die gat zag in de nieuwe browser en er geld in stak. Hij vindt dat andere browsers niet genoeg hebben ingespeeld op de sociale ontwikkelingen van het web. Browsermakers Eric Vishria (ceo) en Tim Howes (cto) waren directieleden bij Opsware. Dat bedrijf is in 1999 mede door Andreessen opgericht, toen onder de naam Loudcloud.

De beta is op aanvraag te downloaden. Ook kunnen gebruikers van RockMelt drie andere Facebook-gebruikers uitnodigen.