Een paar weken geleden veranderde Facebook de gebruikersovereenkomst. De aanpassing had betrekking op de content die binnen de netwerksite wordt gepubliceerd. De veranderingen kunnen zo geïnterpreteerd worden dat alles wat gebruikers publiceren voor eeuwig in het bezit blijft van Facebook. Ook als een account verwijderd wordt zou Facebook nog steeds de zeggenschap over de content hebben. Die veranderingen heeft Facebook nu teruggedraaid.

In het bewuste veranderde onderdeel van de overeenkomst staat dat Facebook een 'onomkeerbare, eeuwigdurende' licentie heeft om 'gebruik te maken van je naam, gelijkenis en foto', inclusief gebruik op elke manier die Facebook goeddunkt. Dus ook voor gebruik door derden en als promotiemateriaal.

Veel protest

De verandering viel niemand echt op totdat afgelopen zondag Chris Walter van de Consumerist het document eens goed doorspitte. Sindsdien hebben meer dan 70.000 Facebook-leden zich aangemeld bij de 'People Against the new Terms of Service (TOS)' groep. Ook veel bloggers keerden zich tegen de nieuwe regeling. De gebruikers protesteren tegen het verwijderen van de regel in de originele overeenkomst waarin staat de afspraak automatisch niet meer geldt als een gebruiker zich afmeldt.

Het Electronic Privacy Information Center (EPIC) overwoog na alle commotie om een officiële klacht bij de federale overheid in te dienen tegen de netwerksite. "Wij vinden dat Facebook terug moet naar de originele gebruikersovereenkomst", zei Marc Rotenberg, directeur van EPIC, tegen PCWorld. Facebook is voorlopig bezweken onder de druk.

'Voorwaarden zijn als een grondwet'

"In de afgelopen weken hebben we onze gebruikersovereenkomst aangepast in de hoop het een en ander duidelijk te maken voor onze gebruikers", schrijft oprichter Mike Zuckerberg op zijn blog. "De laatste dagen hebben we een hoop vragen en opmerkingen binnen gekregen over de precieze betekenis van de veranderingen. Op basis van deze feedback hebben we besloten voorlopig weer de oude gebruikersovereenkomst te hanteren totdat de problemen zijn opgelost."

Zuckerberg concludeert dat dit het beste was om te doen. Hij vergelijkt de belangrijkheid van de overeenkomst met de grondwet van een land. "Als Facebook een land was geweest dan zou het op de zesde plaats komen van dichtbevolkte landen", aldus de oprichter van de 175 miljoen leden tellende netwerksite. "Onze voorwaarden zijn niet alleen een document die onze eigen rechten beschermt. Het is eerder een soort grondwet waarin staat hoe de service gebruikt moet worden door iedereen ter wereld."

Inspraak

Zuckerberg belooft in de volgende versie van de gebruikersovereenkomst duidelijker te zijn en minder juridische taal te gebruiken. Ook krijgen Facebook-gebruikers inspraak in het totstandkomen van de regels. Daarvoor is de 'Facebook Bill of Rights and Responsibilities' groep opgericht. Het nieuwe document moet binnen een paar weken klaar zijn.