Persbureau The Associated Press (AP) is erachter gekomen dat netwerksite Facebook zijn eigen waarde op 3,7 miljard dollar schat. Dat is veel lager dan 15 miljard die werd geschat nadat Microsoft in 2007 een belang in de sociale netwerksite nam van 240 miljoen dollar. De informatie lekte uit gecensureerde documenten over de rechtszaak tussen Facebook en ConnectU. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zou het concept voor de netwerksite gejat hebben van de bedenkers van ConnectU.

Stomme fout

AP concludeert dat de aandelen van het niet beursgenoteerde bedrijf elk 8,88 dollar waard zijn. Die informatie werd uit gecensureerde gedeeltes van het document (pdf) gehaald door simpelweg te copy-pasten. De rechtbank slaagde er niet in de vetrouwelijke financiele gegevens in de pdf goed te verbergen. Onder de kopjes 'gecensureerd' staat weliswaar een wit vlak, maar de tekst die daarin staat is gewoon te selecteren en te kopiëren. Ook kan gewoon op de weggepoetste termen gezocht worden in het document.

Een woordvoerder van Facebook weigerde commentaar te geven op de kwestie. Ook Microsoft wilde niet reageren. In juni noemden de advocaten van de netwerksite de het aandeel dat Microsoft in het bedrijf nam niet te vergelijken met de waarde. Microsoft zou namelijk preferente aandelen hebben gekocht. Dergelijke aandelen geven voorrang bij het terugbetalen in het geval dat een bedrijf ontbonden wordt. Het extrapoleren van de 240 miljoen dollar die Microsoft betaalde zou volgens de advocaten appels met peren vergelijken zijn.

Schikking

Volgens analisten lag de omzet van Facebook in het afgelopen jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro. De voormalige klasgenoten van Zuckerberg die achter ConnectU zitten waren tot schikken bereid toen bleek dat Facebook slechts een vierde van de waarde was die afgeleid kon worden uit de Microsoft deal.

De rechtszaak tussen de kemphanen zou geschikt zijn voor 65 miljoen dollar die gedeeltelijk in aandelen werd uitbetaald. Uit de documenten blijkt ook dat Facebook bereid was om 20 miljoen dollar aan ConnectU te betalen in contanten. Daarnaast wisselden 1.253.326 aandelen van eigenaar. Als de Microsoft regel wordt gehanteerd zouden die aandelen 45 miljoen dollar waard zijn. Wordt er volgens Facebook's eigen waardering geredeneerd dan ligt dat bedrag eerder rond de 11 miljoen. Daaruit kan geconcludeerd worden dat ConnectU een bedrag ontving tussen de 31 en 65 miljoen dollar.

Overigens wist de New York Times al eerder een correcte schatting te maken van de veel lagere waarde van Facebook, echter niet, zoals AP nu heeft gedaan, door het rechtbankdocument op creatieve wijze te 'ontcensureren'.