Elke VPN-dienst zegt dat hij de snelste is, maar er zijn weinig zo moedig om het meteen in de naam van het bedrijf te stellen. Maar hier is die VPN: FastestVPN, een dienst die is gevestigd op de Kaaimaneilanden met 23 landen en meer dan 150 servers. Is het daadwerkelijk de snelste? Nou nee, maar laten we de app en dienst eens met je doornemen.

Features en diensten

Als je de FastestVPN-applicatie start zie je een doorsnee enkel venster met een beetje schwung dankzij de grote gele bliksemschicht op de knop om te verbinden. De bovenkant van het venster laat je de huidige locatie zien waar je mee bent verbonden (of mee kunt verbinden) en onderin zie je het bandbreedtegebruik in MB's voor zowel upload als download.

Klik op het hamburgerpictogram linksboven (de drie horizontale streepjes) en je kunt op het scherm Locations een van de 23 landen kiezen. Het venster Settings (ook onder dat menu) heeft niet zoveel opties. Er is een internet-killswitch, die standaard is uitgeschakeld, en je kunt een voorkeursprotocol selecteren: PPTP, L2TP, IKEv2 of OpenVPN via TCP of UDP. Als je aan deze instellingen wilt zitten zijn IKEv2 en OpenVPN je beste opties.

Verder is er niet zoveel bijzonders aan de app, hoewel het bedrijf ook ingebouwde malwarebescherming en advertentieblokkade heeft. De app is best goed, maar waar ik minder blij van word is hoe het zich gedraagt op de taakbalk.

Als de app openstaat, zie je hem niet terug in de tray: dat zie je pas als je de app minimaliseert. Dat is normaal, maar je kunt vervolgens de app niet openen door op het pictogram in de tray te klikken. Met rechtsklikken krijg je twee opties: Exit en Connect/Disconnect. Exit werkte prima, maar de verbindknop werkte bij mij nooit. Als ik het appvenster weer wilde zien, moest ik de hele app herstarten. Dat is niet zo mooi.

Prijzen

FastestVPN kost 30 dollar per jaar, of 40 dollar voor 3 jaar en op dit moment is er een actie dat je 50 dollar betaalt voor 5 jaar. Dat zijn allemaal prima prijzen en je krijgt tien gelijktijdige verbindingen in plaats van de gebruikelijke vijf. Er zijn apps voor Windows, macOS, iOS, Android en de Fire Stick. Er zijn tutorials voor het opzetten van FastestVPN op Linux, routers en Kodi VPN.

Prestaties

Nu komen we aan bij de belangrijkste vraag gezien de naam: is FastestVPN de snelste? Bij lange na niet, maar dat betekent niet dat dit geen prima dienst is voor veel gebruikers. In onze tests behield FastestVPN ongeveer 28 procent van zijn basissnelheid. Dat is zeker niet zo langzaam dat het in de lijst van trage diensten komt, maar ook niet snel genoeg om bij de gemiddelde diensten qua snelheid uit te komen.

De snelste FastestVPN-landen kwamen uit bij twee cijfers qua mbps'en, dus die zijn prima voor de meeste doeleinden. Maar we hebben veel snellere diensten gezien, waaronder Mullvad, NordVPN en HotSpot Shield.

Privacy

Wat de privacybeloften betreft, lijkt deze dienst prima. Het privacybeleid is geschreven alsof het een FAQ is. Het belooft dat het bedrijf geen logs opslaat, waaronder de sites die je bezoekt, content die je downloadt of streamt, de bestemmingen van je verkeer of DNS-query's. Het bedrijf is gevestigd op de Kaaimaneilanden, heeft een postadres in Los Angeles en de CEO Azneem Bilwani zit in Pakistan.

Voor een account heb je in ieder geval een naam en e-mailadres nodig, en mogelijk aanvullende informatie voor de betalingen. Je kunt betalen met PayPal, creditcard en eWallets als Apple Pay, maar er lijkt geen optie te zijn om anoniem te betalen via cryptovaluta.

Conclusie

FastestVPN zal frappant genoeg geen snelheidsprijzen winnen vergeleken met andere VPN's, maar is nog steeds de moeite waard om te overwegen. De prijs is relatief laag met 30 dollar per jaar en je krijgt daar het dubbele aantal gelijktijdige verbindingen voor dan met de meeste VPN-diensten. De app is prima, hoewel het wat rariteiten heeft met het tray-gedrag. Het zou mooi zijn als de prestaties werden opgekrikt, maar over het algemeen is dit een prima keuze voor mensen die een betaalbare oplossing zoeken zonder logging.

Overzicht:

P2P toegestaan: Ja

Bedrijfslocatie: Kaaimaneilanden

Aantal servers: 150+

Aantal landlocaties: 23

Kosten: 30 dollar per jaar

VPN-protocol: IKEv2

Versleuteling: AES-256-GCM

Authenticatie: MS-Chap v2 en TLS

Handshake: SHA-II

Lees voor meer informatie onze VPN-reviews van vorig jaar: Freedome VPN, Ivacy: een degelijke VPN die je kunt betalen met cryptovaluta, Perfect Privacy, PrivateVPN, ProtonVPN, VPNhub, X-VPN en Zenmate