Fedora 14 ("Laughlin") komt met versie 2.32 van de desktopomgeving Gnome, de laatste release voor de grote sprong naar Gnome 3. Dat betekent ook dat er op dit vlak niet veel vernieuwingen zijn, maar wie geïnteresseerd is in de toekomst van Gnome kan al de preview van Gnome Shell uitproberen. KDE 4.5 is eveneens beschikbaar voor de liefhebbers. Tot de andere basiscomponenten behoren Linux-kernel 2.6.35 en X.Org Server 1.9. Ook vermeldenswaardig is libjpeg-turbo, dat libjpeg in Fedora 14, vervangt waardoor het openen en opslaan van jpeg-bestanden sneller gaat.

Virtualisatie

Terwijl er voor de gemiddelde gebruiker niet zo veel nieuws te rapen is, kunnen systeembeheerders wel hun hart ophalen aan enkele nieuwe features op vlak van virtualisatie. Zo introduceert Fedora 14 Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environments), een protocol voor desktopvirtualisatie dat gebruikers een aangename ervaring van remote desktops moet bezorgen. Er is al rudimentaire support voor hardwareversnelde 2D-graphics, encryptie en een hardwarecursor. Red Hat kreeg de technologie Spice in 2008 in handen met de overname van Qumranet en heeft deze al geïntroduceerd in RHEV 2.2.

De virt-tools zijn uitgebreid met virt-v2v, dat de systeembeheerder assisteert bij het migreren van virtuele machines van Xen naar KVM. En voor wie de laatste ontwikkelingen in virtualisatie wil volgen, is er de Virtualization Preview repository.

Na al het geflirt van Ubuntu met Amazon EC2 kon Fedora niet achterblijven: tot nu toe was de recentste release op Amazons cloud Fedora 8, maar nu is volgens de aankondiging ook Fedora 14 op EC2 beschikbaar, hoewel de AMI's op het moment van schrijven nog niet te vinden zijn.

Voor ontwikkelaars

Ook programmeertalen en programmeertools hebben een grote boost gekregen in Fedora 14. De standaardversie van Python heeft een upgrade gekregen naar 2.7 en Python 3 kan hiernaast parallel geïnstalleerd worden. Er zijn ook pakketten voor Rakudo Star (een implementatie van Perl 6) en Erlang R14. Tot slot is er nu ook een LLVM-gebaseerde compiler voor de programmeertaal D.

De nieuwste versie van Eclipse, 3.6 ("Helios") zit ook al in de repository's van Fedora, evenals NetBeans 6.9. En de debugger Gdb heeft een nieuwe functie voor het analyseren van dynamisch geheugengebruik, te vinden in het pakket gdb-heap.

Download

Geïnteresseerden kunnen de Gnome-gebaseerde live-cd downloaden, evenals alternatieve versies met KDE, LXDE of Xfce of een dvd. Een overzicht van alle verbeteringen is te vinden in de release notes.

Bron: Techworld