Fedora wordt algemeen gezien als de proeftuin van de commerciële releases van sponsor Red Hat. Op het eerste gezicht lijken de vernieuwingen in Fedora 9 (codenaam 'Sulphur') zich echter vooral te beperken tot de gebruikelijke fixes en updates van de componenten die we al in versie 8 aantroffen.

Zo is GNOME opgewaardeerd van versie 2.20 naar 2.22 die verbeteringen belooft op het gebied van onder andere file system performance, beveiliging en power management. KDE 4.0.2 biedt in vergelijking met KDE 3.5.8 een totaal nieuwe desktop en een nieuwe visuele presentatie met Oxygen. Ook is er ondersteuning voor Bèta 5 van Firefox 3. De ondersteunde kernel is 2.6.25-rc5.

Nieuwe features

Er zitten echter ook nog wel enkele nieuwe features in Fedora 9. De belangrijkste nieuwigheid is het ext4-bestandssysteem. Dit is een backward (en forward) compatibele uitbreiding van het huidige ext3-filesysteem. Ext4 ondersteunt partities tot 1 Exabyte. Dat is één miljoen Terabyte (ext3 ondersteunt tot acht Tbyte), ofwel een één met achttien nullen.

PackageKit biedt een alternatief 'package management systeem' voor het eenvoudiger installeren en updates van de software op de computer. Ook treffen we met FreeIPA een tool aan voor het centraal beheren van identiteiten, authenticatie en policies. Red Hat werkt ondertussen zelf aan Red Hat Enterprise IPA (Identity, Policy and Audit), de opvolger van de Netscape Directory Server.

De Fedora-ontwikkelaars roepen gebruikers op om te helpen bij het opsporen van bugs en het controleren van de features. De bèta is te downloaden. De definitieve versie van Fedora 9 staat op de planning voor 29 april.

Bron: Techworld