'Leonidas', zoals de codenaam voor Fedora 11 luidt, moet in mei klaar zijn voor verspreiding en vormt de basis voor Red Hats toekomstige zakelijke Linuxdistributie, Red Hat Enterprise Linux 6.0. De meest recente versie van RHEL is 5.3.

Fedora 11 hanteert niet langer ext3 als standaard bestandssysteem, maar ext4. Dat ondersteunt grotere bestandssystemen, is backwards compatibel met ext3 en ext2 en bevat realtime defragmentatie. Het Btrfs-bestandssysteem krijgt experimentele ondersteuning.

Verder bevat de nieuwe Fedora kernel mode setting voor Nvidia, Intel en ATI –drivers, terwijl voor virtualisatie vooral is gewerkt aan de interface voor virtuele machines. Zo zorgt de Virt Console voor een preciezere muisbediening en scherper beeld, terwijl SELinux-extensie sVirt MAC het mogelijk maakt om Mandatory Access Control toe te passen op gast-VM's. DNSSec is ook geïmplementeerd in de Fedora testbuild.

Voor gebruikers springt onder andere de Automatic Fonts & Mime Installer in het oog. Die zoekt in de repository naar een bijbehorend open source-programma of naar een font, mocht het OS een extensie of font niet direct herkennen. Dat systeem maakt gebruik van het PackageKit beheersysteem.

De bèta is hier te downloaden. Bron: Techworld