Eind vorige week werd tijdens de O'Reilly Open Source Convention (OSCON) in het Amerikaanse Portland versie 1.2 van Firebug Lite gepresenteerd. De vorige versie bood al een console.log functionaliteit. Met versie 1.2 is het nu ook mogelijk om DOM-elementen te inspecteren, XMLHttpRequests te traceren en te navigeren door HTML, CSS en JavaScript. Ook lijkt de gebruikersinterface nu meer op die van de grote broer.

Firebug Lite is een JavaScript-file die in een pagina kan worden opgenomen om enkele Firebug-features te simuleren in andere browsers dan Firefox. Het tooltje creëert de variabelen 'firebug' en 'pi' zonder in conflict te komen met HTML-elementen die het niet zelf heeft gecreëerd, zo beloven de ontwikkelaars.

De subset van Firebug kan op verschillende manieren worden aangeroepen. Een eerste methode is het opnemen van een regeltje code in de te testen pagina. Ook kan Firebug Lite onder de ‘Favorieten’ worden opgenomen en vervolgens op iedere willekeurige pagina worden losgelaten. Voor offline gebruik kan de broncode ook worden gedownload. Meer informatie is op deze pagina te vinden, waar Firebug Lite kan worden aangeroepen met een druk op F12.

Bron: Techworld