Dat meldt webmeter StatCounter. Volgens de statistieken van het bedrijf loopt Mozilla Firefox nog altijd gestaag in op marktleider Microsoft Internet Explorer. Uitgesplitst naar versie is Firefox 3 nu IE7 zelfs voorbijgegaan: 35,05 om 34,54 procent.

Lancering IE8

Deze ontwikkeling heeft volgens Aodhan Cullen, ceo van StatCounter, twee oorzaken. Ten eerste de introductie van Internet Explorer 8 twee weken geleden, waardoor het aandeel IE7 langzaam maar zeker daalt.

IE8 had eind maart 2,37 procent marktaandeel en is daarmee Safari 3.2 (1,4 procent) en Chrome 1.0 (1,57 procent) al ruim voorbij. Firefox 2 (3,1 procent) en Opera (4,88 procent) zitten nog wel hoger, evenals IE6 met nog steeds 11,92 procent in Europa.

De tweede oorzaak is de gestage opmars van Firefox zelf. Alle versies meegerekend loopt Firefox nog steeds in op IE, het verschil bedraagt nu volgens StatCounter 10 procentpunt. Firefox heeft 38,85 procent van de Europese browsermarkt, alle versies van IE bij elkaar hebben 48,84 procent.

Rooskleurig

StatCounter baseert zijn rapporten op data die wordt gemeten bij 3 miljoen websites. De cijfers van het bedrijf zijn voor Firefox wel een stuk rooskleuriger dan die een ander meetbureau, Hitslinks, rapporteert. Ook een derde webmeter, AT Internet Institute (voorheen XiTi Monitor) schat het aandeel van IE in Europa fors hoger in. Volgens AT had IE in Europa in januari 58,1 procent van de browsermarkt en Firefox 32,5 procent.

Nederland uit de toon

Voor Noord-Amerika rapporteert StatCounter een flink lager marktaandeel van Firefox. Daar hebben alle versies van de open source-browser 25,27 procent van de markt en zit IE op 66,13 procent.

Zoals al langer bekend, valt Nederland uit de toon in Europa. De cijfers voor Nederland lijken meer op die van Noord-Amerika. In ons land krijgt Firefox veel minder voet aan de grond: volgens StatCounter heeft Firefox momenteel 21,01 procent van de browsermarkt en IE 73,2 procent.