De download staat sinds gisteravond op de site van Mozilla. De veelgepubliceerde functie voor 'private browsing' (nu en dan populair aangeduid als 'de pornoknop') is meegenomen in de testversie. Concurrerende browsers als IE 8 (ook in de testfase) en Google Chrome hebben een vergelijkbare functie, en Mozilla kon derhalve niet achterblijven.

JavaScripts moeten ten opzichte van 3.0 sneller worden afgedraaid door de toevoeging van TraceMonkey, maar deze is nog niet in de bèta geïmplementeerd. De CSS 3.1 en CSS 3.2 worden nu beter ondersteund, en versie 3.1 komt ook met nieuwe plugins voor Ogg Vorbis media.

Bestaande functies zijn opgelapt. Zo toont tabbed browsen een verkleinde weergave van een webpagina en de Awesome Bar moet zich nu iets koester houden. Hier en daar zijn wat bugfixes uitgevoerd.

Voor ontwikkelaars zijn onder andere wat reparaties uitgevoerd op de DOM 2 range, en is op html-vlak ondersteuning toegevoegd aan het script element voor het defer attribuut. De browser is gebaseerd op Gecko 1.9.1. De broncode van 3.1 (codenaam Shiretoko) staat op Mozilla central.

Het is nog niet bekend wanneer 3.1 precies zal verschijnen. Mozilla heeft de nieuwe versie altijd voor eind dit jaar op de rol gehouden, maar het is onbekend hoeveel invloed de vertraging van de bèta hierop zal hebben. Bron: Techworld