De laatste cijfers van webtracker StatCounter tonen een historische doorbraak. Voor de eerste keer sinds de dagen van Netscape is de meestgebruikte browserversie niet meer van Microsoft.

Firefox 3.5 staat met een marktaandeel van iets meer dan 20 procent aan kop in de laatste metingen van StatCounter, vlak voor IE7 en IE8. In september stond de browser van Mozilla nog op plek 4, maar in de laatste maanden heeft Firefox de drie laatste versies van Internet Explorer achter zich gelaten. Internet Explorer is cumulatief nog wel veruit de grootste.

Aodhan Cullen, CEO van StatCounter, vindt Firefox' populariteit des te opmerkelijker omdat gebruikers het zelf moeten installeren, terwijl IE voorgeinstalleerd meekomt op nieuwe Windows-computers. "De markt heeft gesproken", zegt hij tegen PC World.

Naast de cijfers van StatCounter zijn er echter ook de bevindingen van concurrent Net Applications, die weer een heel ander beeld schetsen. Bij die webtracker regeert IE6 nog soeverein en is Firefox 3.5 een stuk kleiner. In november had IE6 een marktaandeel van 22,08 procent, voor IE8 (19,34), IE7 (16,86) en Firefox 3.5 (15,16).

De browseroorlog is dit jaar flink verhit. Firefox groeit gestaag door en nieuwkomer Google Chrome heeft grote ambities.