De ontwikkelaars van internetbrowser Firefox 4 hebben in de nieuwste betaversie van die browser ondersteuning voor IndexedDB toegevoegd. Dat is een voorgestelde databasestandaard waarmee eenvoudig grote hoeveelheden data op een computer opgeslagen kunnen worden.

Offline webapplicaties

IndexedDB biedt ondersteuning voor webapplicaties zoals bijvoorbeeld webmail en bijvoorbeeld televisiegidsen. Omdat ook scripts en databaseonderdelen in de database geplaatst worden, werken webapplicaties ook zonder internet door. Daarnaast kunnen bookmarks in de database opgeslagen worden.

IndexedDB is één van de twee databases die strijden om een W3C-standaard te worden voor het offline opslaan van internetgegevens. De andere database heet WebSQL. Safari, Chrome en Opera ondersteunen die laatste database, al werkt Google ook aan ondersteuning voor IndexedDB. Microsoft heeft een plug-in waarmee Internet Explorer 9 IndexedDB kan ondersteunen beschikbaar.

Meerdere websites met één database

Omdat IndexedDB een ingediende standaard is, kunnen meerdere applicaties tegelijk gebruik maken van dezelfde opslagdatabase. Ook kunnen meerdere pagina's van dezelfde website offline bekeken worden door de database en kan een browser voor meerdere pagina's tegelijk naar de database schrijven.

De browsermakers moeten zich dan wel aan de volledige standaard gaan houden. Mozilla doet dat voor Firefox vooralsnog niet en biedt een versimpelde versie van IndexedDB. Het is onbekend of in de definitieve versie al wel de volledige specificatie van IndexedDB is opgenomen.

Standaardisatie van concurrent stilgelegd

Het World Wide Web Consortium (W3C), dat specificaties voor websites standaardiseert, heeft de standaardisatie voor concurrent WebSQL overigens in november vorig jaar stilgelegd. Dat kwam met name omdat het nog niet algemeen gebruikt wordt en omdat alle browsermakers die WebSQL ondersteunen dat via een Sqllite server doen. Om een echte standaard te worden, zou WebSQL op meerdere SQL-servers moeten werken.

Het is onduidelijk of IndexedDB door het stilleggen van de standaardisatie van WebSQL meer kans maakt om snel een standaard te worden. Dat een relatief grote browser als Firefox ondersteuning biedt aan IndexedDB kan wel helpen met een grotere acceptatie. IndexedDB werd in 2009 door Oracle als standaard voorgesteld.

Eind februari

Gisteren werd eveneens bekend dat de eerste release candidate van Firefox 4 begin februari uit moet komen. De definitieve versie zou dan als alles volgens planning loopt eind februari klaar moeten zijn. De browser is daarmee erg vertraagd. Officieel zou de browser al in november 2010 af moeten zijn.

Ook vorige versies van de open-source browser hadden last van zo’n vertraging. Firefox 3.6 zou bijvoorbeeld eind 2009 uitkomen maar werd pas in januari 2010 gelanceerd. Firefox 3.5 stond oorspronkelijk gepland als Firefox 3.1 maar kreeg veel meer veranderingen dan eerder gedacht waardoor de release enorme vertraging opliep.

Update 16:48: In tegenstelling tot wat wij eerder meenden, blijkt nu dat IndexedDB geen vervanging is voor de webcache maar naast die cache werkt. Daarnaast kunnen volgens de specificatie niet meerdere browsers tegelijk van één database gebruikmaken. Wel meerdere applicaties.