Architect Mike Connor van webbrowser Firefox zegt niets te zien in meelevering met Windows. De Europese Commissie hekelt Microsoft voor de integratie van diens webbrowser Internet Explorer (IE) in Windows. De Mozilla-stichting achter Firefox is nu net toegelaten als partij in de EC-zaak tegen Microsoft.

Volgens de EC is de meelevering van IE fnuikend voor de concurrentieverhoudingen. Microsoft ondermijnt daarmee de vrije marktwerking, aldus de antitrusttak van Eurocommissaris Neelie Kroes. Een mogelijke remedie is Microsoft of pc-producenten te verplichten andere browsers mee te leveren.

Vreemde keuze

Firefox-ontwerper Connor zegt nu in een interview met het blad PC Pro juist niet te willen dat Firefox wordt meegeleverd met het marktdominante pc-besturingssysteem. “Mijn persoonlijke mening is dat dat niet de oplossing is.” Hij wijkt daarmee dus af van het standpunt van de Mozilla Foundation. Voorzitter Mitchell Baker van die stichting schrijft op haar blog dat er geen twijfel is dat de meelevering schade berokkent aan de concurrentie.

Connor stelt echter dat meelevering alleen maar verwarring zal opleveren bij eindgebruikers. Die krijgen dan een vreemde keuzemogelijkheid voorgeschoteld wanneer zij een nieuwe pc voor het eerst starten. “Er is daar geen goede gebruikersinterface voor.”

Daarnaast is er het risico dat Firefox verzandt in de bureaucratische procedures voor testen, certificeren en vooraf installeren bij de pc-producenten. Dat hele proces is voor die partijen ook een kostenpost waar ze waarschijnlijk niet op zitten te wachten. Daar komt nog bij het verwerken en dan voorinstalleren van updates voor de open source-webbrowser.

Marktaandeel

Connor stelt dan ook dat meelevering geen garantie is voor marktaandeel. Hij verwijst naar de gestage groei die Firefox heeft, waarbij het marktaandeel wegsnoept van IE. Firefox heeft nu wereldwijd zo’n 20 procent marktaandeel.

De browser-architect hekelt dan ook concurrent Opera die juist stelt dat Microsofts meelevering andere browsers ernstig benadeelt. “Opera doet daarmee een aanname die volgens mij onjuist is.” Connor vertrouwt dan ook meer op de individuele eindgebruikers. “Naarmate mensen zich meer bewust worden dat er een alternatief is, kom je niet in zo’n monopoliepositie. Je moet duidelijk zichtbaar beter zijn dan IE.”

'Opera eigen schuld'

De Firefox-ontwikkelaar haalt ook uit naar de Opera-browser die volgens hem te complex is. “Het is wat te zwaar, het is een geeky browser. Opera werkt wel, maar blijft daarbij niet uit de weg; het leidt je af van de webcontent.”

Dát is volgens Connor de oorzaak van het feit dat Opera geen groot marktaandeel heeft op de webbrowsermarkt. Hij erkent wel dat de interface van die browser laatst flink is opgeschoond. “Het verbaast me dat ze sindsdien niet meer succes hebben geboekt.”