Volgens cijfers van StatCounter is Internet Explorer in Europa in december door Firefox voorbijgestreefd als meest gebruikte browser. Iets meer dan 38 procent van de Europeanen geeft de voorkeur aan surfen met de open source browser. Dat betekent dat Internet Explorer (IE) het aflegt: de browser van Microsoft moet tegenwoordig genoegen nemen met 37,5 procent.

Nederland, traditioneel erg gehecht aan Internet Explorer, doet niet mee met de Europese trend. IE heeft hier nog een marktaandeel van dik 61 procent, Firefox blijft steken op een kleine 20.

Chrome

Chrome bezet zowel in Europa als in Nederland inmiddels stevig de derde plek. Respectievelijk met een kleine 16 en een flinke 12 procent, een jaar geleden lag en die percentages rond de 5 procent. In Nederland wordt de top 3 gevolgd door Safari (5,4 procent) Opera (1,2 procent) en andere browsers (0,4 procent). In Europa gaan Safari en Opera bijna gelijk op met een marktaandeel van iets meer dan 4,5 procent.

De val van IE in Europa valt onder andere te wijten aan het browserkeuzescherm. In de VS loopt IE wel nog op kop met bijna 49 procent, gevolgd door Firefox met 26,7 procent, Chrome met 12,82 procent en Safari met 10,16 procent.