Dinsdag lanceerde de Mozilla Foundation de JavaScript benchmarktool Kraken. Volgens de stichting is dit de meest realistische JavaScript benchmark op de markt. Met de benchmark probeert Mozilla te bewijzen dat andere browsers Firefox nog lang niet voorbij zijn op gebied van snelheid.

36% sneller

Wie de benchmark van Mozilla uitvoert op alle gangbare browsers ziet echter dat Firefox erg slecht presteert. Op een modale computer met Windows XP bleken de laatste versies van Opera, Chrome en Safari sneller dan de browser van Mozilla. Opera is als winnaar van de test zelfs 36% sneller dan Firefox. Dat blijkt uit een test van The Inquirer.

Internet Explorer

Van de geteste browser was Safari bijna net zo langzaam als Firefox. Desalniettemin was de browser van Apple nog altijd meer dan 100 ms sneller dan Firefox. De test kon niet uitgevoerd worden met Internet Explorer. De browser van Microsoft ziet de test van Firefox namelijk als een slecht script dat de browser vertraagt.

Firefox 4

Volgens Mozilla zou alles met de lancering van Firefox 4 goed moeten komen. De aankomende versie van de browser moet zo’n 250 keer sneller zijn dan de huidige versie. Mocht Mozilla die bewering waar kunnen maken dan zou Firefox 4 zijn tegenstrevers ruimschoots overklassen.