Daarvoor waarschuwt een analist van Forrester. "Je kunt door de cloud worden ingesloten", zo zegt James Staten tegenover CIO.com tijdens een sessie in Berlijn over het onderwerp. "Het is moeilijk om een bestaande, al draaiende applicatie naar de cloud te halen, en het is nog niet mogelijk om het er weer uit te krijgen", zo waarschuwt de analist.

Nu nog wordt cloud computing volgens Staten vooral gebruikt door kleinere, nieuwe bedrijven die snel en tijdelijk rekenkracht nodig hebben voor krachtige applicaties. Gaming is daarvan een voorbeeld, maar ook de manier waarop de Amerikaanse krant New York Times zijn archief snel naar het bestaande Amazon EC2-infrastructuur heeft versleept is een mogelijkheid.

Interessant model

Juist applicaties waarvoor snel heel veel rekenkracht nodig is, maken van cloud computing volgens Staten een interessant model. Desondanks blijven grote bedrijven achter, en vendor lock in is daar volgens de analist zeker debet aan. Toch wil hij bedrijven adviseren om in ieder geval een of twee cloudprojecten te draaien, al was het alleen maar omdat ze anders het risico lopen niet mee te komen met ontwikkelaars die toch wel aan de cloud verder timmeren.

Bron: Techworld.nl