Een van de grootste argumenten die wordt aangehaald tijdens Android vs Apple-discussies. De fragmentatie van Android zorgt ervoor dat de gemiddelde gebruiker features misloopt en risico loopt beveiligingsproblemen te krijgen. In november 2017 concludeerde onder andere Business Insider dat meer dan de helft van alle Android-smartphones op de markt een versie van Android draait die twee versies achterloopt. In 2014 ging dat nog om 42 procent.

Google beloofde in versie 8 (Oreo) dit probleem aan te pakken met behulp van Project Treble, een feature waarmee Google de verantwoordelijkheid naar zich toetrekt en makkelijker zelf updates kan pushen naar smartphones. De fabrikant-implementatie wordt daarvoor losgemaakt van het besturingssysteem waardoor fabrikanten niet langer elke keer code hoeven aan te passen als er een nieuwe versie van Android uit komt.

Dit klinkt natuurlijk op papier geweldig, maar dan moeten fabrikanten natuurlijk wel eerst hun huidige toestellen updaten naar Android 8 en nieuwe toestellen leveren met dit besturingssysteem en daar gaat het dus mis.

Op de volgende pagina: Ontwijkgedrag

OnePlus

OnePlus gaf vorig jaar aan de OnePlus 3, OnePlus 3T, OnePlus 5 en OnePlus 5T wel te voorzien van Android Oreo, maar geen ondersteuning voor Project Treble in te bouwen. Hierdoor is het voor Google nog steeds niet mogelijk om zelf updates te pushen naar de toestellen. OnePlus zei destijds daar een goede reden voor te hebben. Het risico om de oudere toestellen te voorzien van Treble was te groot en daarom hebben ze deze feature geschrapt. Ook HMD/Nokia zegt Project Treble niet te ondersteunen op toestellen die wel een update krijgen naar 8.0. Het is maar te hopen dat andere fabrikanten dit voorbeeld niet volgen.

Daarnaast zijn er aan het eind van dit jaar opvallend veel toestellen uitgekomen waar nog steeds Android 7.x.x (Nougat) op draait. Zou dat om dezelfde reden zijn? Of is het om ervoor te zorgen dat gebruikers hun toestel langer blijven gebruiken? Op dit moment draait slechts 0,7 procent van alle Android-smartphones op Android Oreo terwijl het systeem al bijna een half jaar uit is. Google verplicht fabrikanten namelijk om apparaten die standaard geleverd worden met Android 8, ook te voorzien van Treble.

Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat Google met Project Treble het update-probleem heeft opgelost en zelfs als het overgrote deel van alle Android-toestellen eindelijk Android 8 draait mogen we hopen dat de updates (via Google of via fabrikanten) ook daadwerkelijk regelmatig worden doorgevoerd.

Wij kijken het in elk geval nog even aan en wachten tot de eerste Treble-update daadwerkelijk door Google gepusht gaat worden. Dan zien we wel of (en hoe) dit nieuwe systeem (en updatebeleid) echt werkt.