De nieuwe versie van de BSD-variant staat al klaar op de ftp-servers, en de release notes zijn hier te lezen. Net als de andere x.0-versies bevat FreeBSD 8.0 betrekkelijk weinig echt nieuwe functies; de ploeg achter het besturingssysteem voegen die in de regel toe met verschillende punt-updates.

Toch is er hier en daar al een begin gemaakt. Zo is het fundament gelegd voor Xen DomU-ondersteuning om FreeBSD als 32-bits guest te gebruiken. Uiteindelijk moet het OS geschikt worden voor de Amazon Cloud, zoals blogger en ontwikkelaar Ivan Voras hier aankaart.

Andere speerpunten zijn de nieuwe usb-stack, verbeterde ondersteuning van het zfs-bestandssysteem en een upgrade aan het Jail-subsysteem. Met dat laatste kun je de OS als beheerder onderverdelen in virtuele sessies op het niveau van het besturingssysteem. Daarmee kun je bijvoorbeeld sand boxes aanmaken.

Ondertussen blijft FreeBSD doorontwikkelen aan de 7-tak (nu op 7.2) en de 9-tak (die nu in de 'bleeding edge'-categorie valt). Bron: Techworld