Tot deze sombere conclusies komen de Gartner-analisten Carl Claunch en Andrew Butler. Het tweetal verzorgde gisteren tijdens de eerste dag van de Gartner Data Center Summit in de Amsterdamse RAI de lezing 'Why Multicore Should Worry You'.

Volgens Claunch kunnen de huidige besturingssystemen de toename van het aantal rekenkernen op een chip niet bijbenen. Als de Wet van Moore van kracht blijft dan verdubbelt dat aantal iedere twee jaar. "We zien nu wel besturingssystemen die zijn ontworpen voor vier of acht cores, maar het aantal ondersteunde cores verdubbelt niet iedere twee jaar", aldus Claunch. "We moeten dus steeds sneller naar het nieuwste OS overstappen om iets aan de extra cores te hebben. Het OS wordt de komende jaren het grote probleem."

Migraties ingewikkelder

Volgens de analisten hebben multicore-processors migraties naar nieuwe servers ook een stuk ingewikkelder gemaakt. Een ‘single threaded’ applicatie die op een oude server niet meer voldoende presteerde, kon in de oude situatie eenvoudigweg worden gemigreerd naar een nieuwe bak met een snellere processor en meer geheugen. In het multicore-tijdperk heeft een dergelijke migratie weinig zin, aangezien de kloksnelheid nauwelijks nog toeneemt. Een applicatie zal op de nieuwe server dus gebruik moeten gaan maken van meer cores, wat in veel gevallen een complete recode inhoudt. Een migratie zal dan ook aanzienlijk meer tijd in beslag nemen.

Servers sneller vol

En ook voor de benuttingsgraad van servers belooft multicore voorlopig niet veel goeds. “Als een single-threaded applicatie wordt geïnstalleerd op een systeem met acht cores, dan is zo’n machine al vol bij een gebruik van 12,5 procent”, aldus Claunch. “De CPU-activiteit zegt niets meer, het gaat om de responstijd.”

Volgens Claunch biedt virtualisatie geen oplossing voor de problemen. “Hypervisors zijn zelfs nog slechter in staat om op meerdere cores te draaien dan besturingssystemen. Virtualisatie is goed om kleine loads te draaien, maar niet de oplossing in het multicore-tijdperk.”

Nieuwe tools

De oplossing moet volgens Gartner worden gezocht in nieuwe programmeertalen zoals Microsofts F# en Chapel en extensies zoals Intels Ct en Unified Parallel C. Nieuwe middleware zoals RapidMind en Google’s Peakstream kan parallelle capaciteit toevoegen aan bestaande programma’s. Ook parallelle debuggingtools van bijvoorbeeld Coverity en TotalView kunnen ontwikkelaars helpen.

Bron: Techworld