De dag nadat Google Chrome OS aangekondigde, rolde iedereen over elkaar heen om te beweren dat Google Microsoft gaat aanpakken op zijn eigen terrein: de desktop. Zelfs het journaal waagde daar een niet al te informatief item aan.

Maar kijk je wat er werkelijk aan de hand is, dan wordt de soep minder heet gegeten dan hij door de pers wordt opgediend. Google zelf heeft alleen maar gezegd dat zijn OS geschikt is voor mensen die op het web leven. De rest kan gewoon bij zijn eigen vertrouwde besturingssysteem blijven. Alleen als SaaS zo’n grote vlucht neemt dat het geïnstalleerde applicaties verdringt, heeft Chrome OS een werkelijke kans. Maar tegen die tijd is het in feite niet meer belangrijk welk besturingssysteem je gebruikt.

Browser based OS

Wat dat betreft wordt door sommigen gewezen op een troef in de mouw van Microsoft. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er in Redmond een onderzoeksproject loopt met de naam Gazelle. Daar is nu weer wat meer informatie over naar buiten gekomen en op het eerste gezicht lijkt Gazelle op Chrome OS. Ook Gazelle wordt een browser based OS genoemd. Daardoor, en doordat ze ongeveer tegelijk in het nieuws zijn, zijn de twee aan elkaar gekoppeld

Maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat Gazelle bovenop Windows draait, zoals Janie Wang in haar artikel uitlegt. Het lijkt eerder de bedoeling dat Gazelle een browser wordt van een toekomstige reguliere Windows, dan dat het een besturingssysteem wordt op zichzelf. Nog minder aannemelijk wordt dat als je bedenkt dat het web eigenlijk helemaal niet de forte is van Microsoft. Het web is het domein van Google, dus is het geen wonder dat juist Google (en niet Microsoft) een OS ontwikkelt voor mensen die op dat web leven.

Prototype

Gazelle is overigens nog maar een onderzoeksproject en nog zeker geen prototype of iets dat snel in productie zal worden genomen, zoals het onderzoeksteam benadrukt. Maar als er eenmaal een operationele browser uit voortkomt, dan zou dat best wel eens een erg goede kunnen worden.

Bron: Techworld.nl