Internet Explorer (IE) is nog steeds de meest gebruikte browser ter wereld, maar in de loop der jaren moest IE langzamerhand marktaandeel inleveren aan de concurrentie. Google Chrome en Safari laten ook nog steeds een groei zien, maar lijken niet meer echt te zagen aan de stoelpoten van IE. Het is dit keer Mozilla's Firefox die moet inleveren.

Volgens cijfers van Net Applications zit de browser van Microsoft weer in de lift. Het marktaandeel van IE is er in juni wereldwijd 0,57 procent op vooruit gegaan. Die meting geldt voor alle IE-versies op alle Windows-versies. Het marktaandeel van Internet Explorer 8 is wereldwijd met 0.66 procent gestegen. In Europa is het marktaandeel van IE het meest toegenomen: plus 0,88 procent.

Marketing of Windows 7?

Het gebruik van Firefox is gedaald van 24.3 naar 23,8 procent. Chrome is gegroeid van 7 naar 7,2 procent. Gebruik van Safari is toegenomen van 4,8 naar 4,9 procent. Opera levert iets in: van 2,4 naar 2,3 procent marktaandeel wereldwijd.

Net Applications schrijft de groei van IE toe aan een marketingcampagne van Microsoft waarin de aandacht wordt gevestigd op de veiligheid van de browser. Techblog TechCrunch denkt dat het ook aan het succes van Windows 7 ligt of aan het in Europa aangeboden browserkeuzescherm.

Zonnige toekomst

Microsoft was er als de kippen bij om deze overwinning te vieren. In een blogpost van Ryan Gavin, senior director van Internet Explorer Business en Marketing wijst hij zijn lezers erop dat IE 8 een sterkere groeicurve vertoont dan Chrome. Volgens Gavin is het weliswaar niet verstandig om meteen victorie te kraaien naar aanleiding van deze cijfers, maar hij wil wel graag kwijt dat de toekomst van IE er 'zonnig uitziet'.