Terwijl heel Nederland van het mooie zomerweer geniet, zijn zo'n 40 fanaten drie dagen bij elkaar om te praten over de geneugten van het besturingssysteem OS/2. Wat? OS/2 … een besturingssysteem uit een ver verleden, een pc-platform dat ooit door IBM werd gemaakt. Microsoft deed in het begin dapper mee, maar toen de softwaredevelopers van dat DOS-bedrijf multithreading begrepen, bouwden zij toch liever het eigen Windows NT.

Eeuwige trouw

Voor een aantal mensen maakt het niet uit dat de laatste client-versie van OS/2 in 1996 is vrijgegeven en de laatste server-versie in 1999. Zij werken nog dagelijks met het systeem en praten daar graag over. Tijdens Warpstock, een jaarlijks evenement dat ditmaal in Haarlem plaatsvond, is er aandacht voor veel huidige problemen: hoe blijft het systeem draaien op nieuwe hardware?

Het Nederlandse bedrijf Mensys brengt uitkomst met eComStation, een OS/2-distributie die beschikt over modernigheden. Dat zijn applicaties als webbrowser Firefox en kantoorpakket OpenOffice.org, maar ook andere open source-producten zoals de CUPS-printerdrivers om nieuwe printers te kunnen gebruiken. Dit geheel krijgt van de leverancier natuurlijk ook de support die IBM sinds eind 2006 niet meer biedt.

Eeuwige afhankelijkheid

Voor de op OS/2 blijvende bedrijven is het veel goedkoper om de bestaande OS/2-software op nieuwe hardware te draaien dan de software te herschrijven. Daarvan is de oorspronkelijke ontwikkelaar meestal al jaren geleden failliet gegaan en in veel gevallen is zelfs de broncode niet meer beschikbaar. Het voorkomen van deze afhankelijkheid was wellicht mogelijk, maar door de financiële crisis was migreren vaak te duur.

Toch is de OS/2-markt inmiddels tanende, omdat langzamerhand toch wordt gemigreerd naar andere platformen. Maar vrijwillig is dat niet. Veel van de bezoekers van de Warpstock-conferentie weigeren over te stappen op andere systemen. Lees: Windows. Die weigering komt enerzijds voort uit een diep gewortelde weerzin tegen Microsoft. Anderzijds is er het enthousiasme over de indertijd revolutionaire object georiënteerde grafische desktop van OS/2.

En dus wordt er over de hele wereld nog altijd ontwikkeld aan het besturingssysteem dat niet meer kan rekenen op een nieuwe versie en waarvoor geen ondersteuning meer is (door de oorspronkelijke maker). Dit pc-platform wordt door een klein groepje mensen maar niet verlaten.

(met medewerking van David van Enckevort).