Geloof het of niet, het vergrijzende besturingssysteem Windows 7 heeft in zowel maart als april van dit jaar marktaandeel gewonnen. Zelfs nu, drie jaar na het verschijnen van Windows 10, draait het OS op 39,3 procent van alle Windows-pc's, in vergelijking met 47,3 procent van het eerdere besturingssysteem.

Microsoft struikelt met support

Dat geloof ik graag, want ik zie al maanden dat mijn populairste artikelen gaan over manieren om Windows 7 nog legaal te verkrijgen. En waarom ook niet? Het is ook geen geheim dat veel mensen liever Windows 7 hebben dan zijn opvolgers (laten we het maar even niet meer hebben over Windows 8.x). De uitgebreide ondersteuning van Windows 7 loopt over anderhalf jaar af, in januari 2020.

Nou, ik zal je vertellen 'waarom ook niet'. Microsoft is namelijk nu al langzaam maar zeker de technische ondersteuning van Windows 7 aan het beëindigen. Collega en Windows-watcher Woody Leonhard noteert bijvoorbeeld al maanden met netwerkproblemen in Windows 7 en Server 2008 R2.

Netwerkbugs

Microsoft, je kunt beter. Je bent toch Apple niet, waar iedere iOS-update nieuwe uitdagingen oplevert met zijn eigen Wi-Fi-hardware? De netwerkpatch-bug uit mei is volgens Leonhard anders dan de netwerkbugs van april en maart. Dus misschien heb ik het mis en kan Microsoft het inderdaad niet beter met netwerkupdates voor Windows 7.

Maar als we eerlijk zijn, zien we dat Microsoft al langer problemen heeft met het patches van al zijn besturingssystemen, niet alleen Windows 7.

Het is je wellicht ook opgevallen dat Windows 7-patches zwaarder worden en dat is geen verbeelding. In oktober 2016 is Microsoft overgestapt op cumulatieve updates, patches die alle voorgaande maanden ook bevatten. Ja, als je de WSUS gebruikt zit je goed. Maar als je Windows Update of Windows Update for Business gebruikt, heb je de dikke updates.

Verschillende issues

Daar zijn twee problemen mee. Ten eerste zijn die patches 300 tot 500 MB groot. Dat is een hoop bandbreedte voor bijvoorbeeld een buitenkantoor met een trage lijn. Ten tweede heb je het issue dat de patch alles sinds oktober 2016 tot de huidige maand bevat en als daar ergens iets mis mee is voor jouw systemen, nou ja, je snapt het idee.

Maar waar ik me momenteel druk over maak heeft daar weinig mee te maken. Dit is oud nieuws. Nee, de grote ergernis van het moment is dat Microsoft de ondersteuning zover terugschaalt dat op de Microsoft Community-fora geen vragen meer worden beantwoord vanuit Microsoft over Windows 7.

Geen hulp meer

Ik ken een heleboel mensen die daar gebruik van maken om hulp te zoeken voor issues waar ze mee zitten. Andere bezoekers van de fora kunnen nog steeds hulp bieden, maar niemand van Microsoft zal een helpende hand uitstrekken. Dankjewel, Microsoft. (Deze ondersteuningsbeëindiging geldt trouwens ook voor gebruikers van Windows 8.1, 8.1 RT, IE 10, Surface Pro, Surface Pro 2, Surface RT, Surface 2, en Office 2010 en 2013.)

En nog iets, Windows 7 wordt ondersteund tot januari 2020, maar als je een oudere machine hebt - inclusief alle bakken met een Pentium III - wordt je geblokkeerd en daar kun je verder niets aan doen. Serieus?

Oplossing blijft uit

Een bezoeker van AskWoody merkte op dat de cumulatieve update KB4284826 en de security-only versie KB4284867 ook niet meer beloven, zoals in het verleden, dat Microsoft aan dit probleem werkt en een update gaat leveren die werkt op oudere systemen. Op of na 15 juni werd in de sectie "Bekende problemen in deze update" de verwijzing naar oudere systemen verwijderd.

Ja, ik weet het, er zullen niet zo heel erg veel mensen zijn die een Pentium III of oudere CPU's gebruiken, maar persoonlijk ken ik er een paar. Is het nou echt zo moeilijk om die ondersteuning nog anderhalf jaar vol te houden? Immers, sinds de uitrol van Windows 7 tot een paar maanden geleden kon het nog wel.

Vervroegde uittreding

Het komt op mij over alsof Microsoft Windows 7 nu al loslaat, terwijl de gebruikers dat niet hebben gedaan. Ik snap dat Microsoft niet blij is dat de verwachtte miljard Windows 10-installaties die het bedrijf op Build 2015 nog verwachtte niet zijn gematerialiseerd. Voor mensen die de cijfers thuis volgen: dit jaar stelde Microsoft op Build dat Windows 10 inmiddels op 700 miljoen apparaten is geïnstalleerd.

Dus dat tekort van 300 miljoen stuwt wellicht dit beleid. Maar luister, Microsoft, sommige mensen gaan pas weg bij Windows 7 als het officieel met pensioen is. Door het alleen maar lastiger te maken om Windows 7 in de tussentijd te gebruiken, doe je niemand een plezier.