In 2009 waren installateurs (elektriciens, tegelzetters etcetera) goed voor 23 procent van de illegale software die de Business Software Alliance BSA aantrof bij controles in Nederland. De BSA controleert elk jaar bedrijven op het gebruik van illegale software. De instantie moet zorgen voor eerlijke concurrentie in de software-industrie en legaal softwaregebruik.

Ook in 2008 stond de installatiebranche bovenaan de lijst. Toen was die verantwoordelijk voor 17 procent van het gebruik van illegale software. Naast de installatiebedrijven scoorden ook callcenters en architectenbureaus hoog in de controles.

Geen illegale software

In 2007 scoorden callcenters het hoogst van alle controles met 23 procent. Gevolgd door productiebedrijven, it-bedrijven, architectenbureaus en ontwerpstudio’s. De it-bedrijven zijn inmiddels uit de top drie verdwenen. In 2006 waren it-bedrijven verantwoordelijk voor 16 procent van de illegale software. Zij bezetten daarmee een derde plek.

Die cijfers zijn gedaald naar 14 procent in 2007 (gedeelde tweede plek), en 6 procent in 2008, laat de organisatie weten aan Webwereld. Vorig jaar werd de top drie niet meer gehaald en dit jaar trof de BSA helemaal geen illegale software aan bij it-bedrijven.

Niet effectief

De BSA is weliswaar de Nederlandse opsporingsinstantie op het gebied van illegale software, maar is niet altijd even effectief. Dit bleek afgelopen augustus toen bekend werd dat er een groot gat zitten tussen de volgens de BSA geleden schade in Nederland voor softwaremakers en wat diezelfde BSA weet te verhalen.

De bestrijder van softwarepiraterij wist namelijk in de eerste helft van 2009 in Nederland slechts 299.546 euro te verhalen op overtredende bedrijven. Dit terwijl de schade voor softwarebedrijven alleen al in ons land door de BSA voor heel 2008 wordt geraamd op 404 miljoen euro.

Die geleden schade is 12 procent gestegen ten opzichte van 2007. Gerelateerd aan de 3 ton die in de eerste helft van dit jaar is binnengehaald, weet de BSA minder dan één promille van alle misgelopen licenties te achterhalen, bevestigde de BSA destijds.

'Neveneffecten'

Volgens de organisatie zijn niet al hun acties in geld uit te drukken. Naast het via juridische weg verhalen van kosten op overtreders wordt er ook veel software aangeschaft na een waarschuwing. Op welke schaal dit gebeurd, is echter onbekend.