Linux is, vooral dankzij distributies als openSUSE, Ubuntu en mijn persoonlijke favoriet Linux Mint, net zo gemakkelijk te gebruiken als macOS en Windows. Maar dan zonder alle beveiligingsbugs.

Vind je bugs niet erg? Met de cumulatieve updates zien we elke maand op Patch Tuesday een steeds verder uitdijende massa fixes en patches verschijnen. Misschien vind je het leuk om je tijd te besteden aan grote updates, maar ik heb wel leukere dingen te doen.

Wat Apple betreft, afgelopen herfst werd een gênant beveiliginsgprobleem opgemerkt in macOS en de hoeveelheid Mac-malware steeg met 270 procent. Als je nog steeds gelooft dat Macs veilig zijn, heb je niet goed opgelet.

Sterke beveiliging

Nee, als je een pc-besturingssysteem wilt met een beveiligd ontwerp en een lange geschiedenis met weinig incidenten, dan moet je Linux nemen. Zoals collega Dave Taylor onlangs in dit artikel schreef: "De duidelijke consensus onder deskundigen de we ondervroegen is dat Linux het best beveiligde besturingssysteem is."

Ben je overtuigd bent van de beveiligingsfactor maar wil je jezelf niet vastleggen op een besturingssysteem zonder goede applicaties? Dat is ook allang geen issue meer: de alternatieven zijn uitstekend, volgens sommige auteurs zelfs beter dan andere, en je kunt ook je bekende tools vaak als webinterface gebruiken ongeacht het OS, bijvoorbeeld Office Online.

Makkelijk te gebruiken

En het verhaal dat Linux moeilijk te gebruiken is, is al héél lang niet meer waar. Je kunt maanden doorkomen zonder de terminal ook maar één keer aan te spreken. Ik ben persoonlijk weg van Linux Mint met de desktopinterface Cinnamon. Er zijn veel redenen waarom ik het dagelijks voor mijn werk gebruik, maar weet je wat een van de grootste redenen is? Het is makkelijk.

Hierna: het kant-en-klare Linux-kastje is misschien hét moment om ook over te stappen.

Je hebt ongetwijfeld een WIMP-GUI (Windows, Icons, Menus and Pointer) en als je de afgelopen twintig jaar ooit een computer hebt aangeraakt, kun je ook met Mint werken. Nog steeds niet overtuigd? Heb je misschien gehoord dat het lastig te installeren is? Dat is ook al eeuwen niet meer zo. En zelfs al was het waar: je kunt pc's kopen met Linux voorgeïnstalleerd.

Vooral Dell is bekend geworden met high-end (en budget-) laptops met daarop Ubuntu of Red Hat Enterprise Linux (RHEL) die je gewoon via de officiële webshop kunt kopen en thuisgestuurd kunt krijgen. Ook bedrijven als ZaReason en System76 leveren pc's en laptops die al meteen zijn uitgerust met een Linux-distributie.

Mini-pc

Als je nog iets langer wacht, kunt je ook Mints eigen mini-Linux kopen. De MintBox Mini 2 komt in juni uit. Het kastje heeft een quadcore Apollo-Lake Intel Celeron J3455 met Intel HD Graphics 500, 4 GB RAM, SSD van 64 GB, HDMI-graphics, Mini Displayport, twee maal usb 3.0, audio-jack en micro-SD-kaart.

Lees ook: Winkels waar je Linux-computers kan kopen

Nog steeds niet overtuigd? Ik merk dat je een scepticus bent. Deze uitrusting zit in een kastje ter grootte van een koffiekopje. En het is stil. Geen ventilatoren of bewegende onderdelen. Niks. En heb ik al gemeld dat hij rond de 300 euro gaat kosten? Linux klinkt opeens een stuk aantrekkelijker, nietwaar?

Omarm verandering

Oké, dan de echte reden dat mensen Linux niet gebruiken op de desktop: we houden niet van verandering. Wees dapper en probeer het gewoon. Je vindt het mogelijk best prettig werken.

Nog steeds niet overtuigd en vastgeroest aan Windows of macOS? Lees ook: 7 GNU/Linux-argumenten die niet meer relevant zijn.