Deze nieuwe versie van ProDOS is sneller en efficiënter dan de officiële versie (2.0.3), ondersteunt meer randapparatuur en is compatible met elke Apple II. Deze versie maakt het mogelijk diskdrives te gebruiken op nieuwere Apple II-systemen en kan zelfs overweg met USB/geëmuleerde drives. Het is dankzij ProDOS 2.4 makkelijker om data over te hevelen naar andere media en back-ups te maken van bestaande Apple-software.

Redden van oude data

"Ik heb een verzameling van 1000 5.25" floppies in een opslagkamer die omgezet moet worden naar moderne computers. Programma's die ik heb geschreven of unieke software. Steeds meer floppies worden onleesbaar omdat ze fysiek verslechteren. Dit zijn gegevens die wij nooit terug kunnen krijgen als we deze data niet overzetten. Ik wil zoveel mogelijk van deze software bewaren als mogelijk," aldus John Books, maker van ProDOS 2.4.

Efficiënter

Het besturingssysteem is zeer efficiënt en de programmeur heeft de tijd genomen elk onderdeel zo optimaal mogelijk te benutten. "Er is erg weinig geheugen beschikbaar voor ProDOS, het was een pittige taak om elke vrije byte die ik maar kon vinden zo optimaal mogelijk te benutten. Ik schreef functies die 50 bytes in beslag namen maar had in totaal maar 700 bytes tot m'n beschikking. Ik heb sommige functies wel 150 tot 200 keer moeten herschrijven om alle functionaliteiten kwijt te kunnen in het geheugen."

De huidige stand van zaken in de OS-markt

De programmeur haalt in z'n eigen blog nog wel even uit naar de moderne gang van zaken rond besturingssystemen. Books hekelt de manier waarop Apple en Microsoft tegenwoordig omgaan met hun besturingssystemen. "De huidige mainstream OS-omgeving is verschikkelijk." De programmeur noemt onder andere het moedwillig de spanningen tussen Apple en Google en de opdringerigheid van Microsoft met Windows 10.

Het besturingssysteem kan hier worden bekeken of gedownload.