Google bestaat alweer twintig jaar en viert dat door gebruikers een kijkje te geven in het originele kantoor, waar het allemaal begon. Dit kan in de vorm van een oude video die op YouTube is geplaatst, maar het bedrijf geeft je ook de mogelijkheid om via Streetview rond te lopen in de garage van Susan Wojocicki in Californië, Google's eerste kantoor. Hiervoor moest het team de garage weer helemaal inrichten zoals deze er in die tijd uit zag. In deze blogpost wordt uitgelegd hoe zij dat hebben gedaan.


Uiteraard kon een Doodle niet uitblijven en deze stond helemaal in het teken van populaire zoekopdrachten die door de jaren heen zijn gemaakt.


Op deze site neemt Google je op een iets gedetailleerdere manier mee door de tijd en de populaire zoekopdrachten die door de jaren heen zijn gegeven.

Naast alle trips down memory lane en easter eggs die Google op verschillende pagina's laat zien of bespreekt, hebben wij onze eigen verzameling feitjes en weetjes van dit bedrijf op een rijtje gezet.

300 uur YouTube

Google nam in 2006 videodienst YouTube over voor ongeveer 1,65 miljard dollar. Een koopje als je nu terugkijkt. YouTube is inmiddels een van de populairste websites ter wereld en is dé plek waar de gemiddelde gebruiker heen gaat om nieuw videomateriaal te uploaden (en te bekijken). Google meldt dat er elke minuut gemiddeld 300 uur aan videomateriaal bijkomt. Dat komt neer op zo'n 157 miljoen uur aan nieuwe video's in een jaar.

Rugmassage

Je zal vast wel ergens gelezen of gehoord hebben dat de naam Google is ontstaan door een verbastering van het woord Googol ( een 1 met honderd nullen) dankzij een tikfout van een van de oprichters van het bedrijf, Larry Page.

Maar wist je ook dat de originele naam van het bedrijf Backrub was? Er was voor deze naam gekozen omdat het zoekalgoritme in tegenstelling tot die van andere zoekbedrijven gebruik maakte van backlinks die verwezen naar verschillende websites. De naam van het bedrijf was dus gebaseerd op Google's unieke zoekalgoritme.

Burning man

Google's allereerste Google Doodle was het Burning man icoon. Deze Doodle was in 1998 te zien op de website van het bedrijf en is het icoon van het gelijknamige festival in Nevada. Een van de Google oprichters legde uit dat deze doodle werd geplaatst op de website als "boodschap" dat zij niet op kantoor aanwezig waren.

Binair twitteren

Google's eerste tweet was binair. Toen het bedrijf een account aanmaakte op Twitter stuurde zij als allereerst de volgende boodschap: I'm 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010.

Als je dit bericht vertaalt staat er "I'm Feeling Lucky," een referentie naar een van de meldingen op de zoekpagina van het bedrijf.

Heel veel zoekopdrachten

Google heeft weinig updates naar buiten gebracht over dit onderwerp maar in 2015 liet het bedrijf weten elke maand meer dan 100 miljard zoekopdrachten te verwerken. Ongeveer 38580 individuelen geven elke seconde een zoekopdracht.

20 petabyte voor streetview

Google Maps is een geweldige dienst en toen daar in 2007 street view bij kwam tilde dat de dienst naar een hoger niveau. Inmiddels heeft het bedrijf foto's gemaakt in 50 verschillende landen en is de database zo'n 20 petabyte groot.

Vooruit met de geit

Google doet niet aan grasmaaiers. Als het gras gemaaid moet worden huurt het bedrijf 200 geiten in. Zij maaien het gras op de ouderwetse manier en bemesten tegelijkertijd het gazon.

"Een herder brengt 200 geiten en deze blijven ongeveer een week bij ons. Het kost ons ongeveer even veel als maaien en geiten zijn schattiger om naar te kijken dan grasmaaiers," aldus een woordvoerder van Google.

Werken bij Google?

Google heeft een hele leuke (geheimzinnige) manier om mensen te werven. Als je de juiste zoektermen invoert (die volgens Google techy genoeg zijn) zal je van Google de vraag krijgen een spelletje met ze te spelen. Aan de hand van dat spel kunnen zij zien of jij goed genoeg bent en als dat het geval is nemen ze contact met je op.

Dit trucje is bekend gemaakt door blogger Max Rosetta (die inmiddels bij Google werkt).

Redundantie

Google doet er alles aan z'n code zo goed mogelijk te beschermen en een van deze maatregelen is gebruik van 10 verschillende datacenters op (veelal) geheime locaties over de hele wereld.


Conclusie

Je ziet het, het bedrijf is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is overal en maakt iedereen's leven makkelijker. Wij zijn benieuwd dat het bedrijf ons de komende tijd nog meer gaat brengen. Hartelijk gefeliciteerd Google, op naar de volgende twintig jaar!