In de nieuwe testbuild worden tabbladen die bij lage beschikbare RAM al een tijdje niet worden gebruikt op inactief gezet. Dat betekent dat ze nog wel bereikbaar zijn, maar uit het werkgeheugen worden gehaald.

Als je het tabblad dan weer aanklikt, wordt de pagina weer actief. Een beetje zoals in een plug-in als Session Restore, die ervoor zorgt dat je tientallen tabbladen bij het starten van Chrome niet direct actief zijn, zodat de browser vlot start.

Weg met trage pc/Mac

De feature bestaat al op de Chromebook, maar wordt nu ook getest bij Chrome-browsers voor andere platforms, zo meldt Google-ontwikkelaar Fran├žois Beaufort op Google+. Een paar maanden geleden beloofde het Chrome-team al aan een methode te werken om het geheugenslurpen tegen te gaan.

Elk tabblad is in het systeem een apart proces. Dat heeft grote voordelen, maar het betekent ook dat elk tabblad een stukje RAM inpikt. Bij systemen met niet zoveel werkgeheugen of bij gebruikers die al gauw tientallen tabbladen hebben openstaan, levert dat een trage computer op. Chrome begint daarom een niet zo fijne reputatie te ontwikkelen als RAM-vreter. Features als deze moeten het tij keren.