Het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10.1 is uitgelekt. De rar-bestanden ervan zijn geüpload naar downloadservice Mega. Het lijkt te gaan om een zeer vroege versie, want meerdere gebruikers op het CrackBerry-forum waar het nieuwe besturingssysteem op is aangekondigd, schrijven dat het OS behoorlijk buggy is. Ondanks dat bevat de software verbeteringen en is de Android runtime aangepast.

Meer Android

Het opgefriste OS bevat verbeteringen van het virtuele toetsenbord, de aansturing van de camera en de browser, meldde CrackBerry onlangs. De SDK van 10.1 werd al eerder uitgebracht, zodat app-ontwikkelaars hun aangepaste of nieuwe apps kunnen testen. De officiële versie voor consumenten moet binnenkort verschijnen.

De Android-runtime is verbeterd, waardoor meer binaries native kunnen draaien, maar de verwachte Jelly Bean-runtime is nog niet toegevoegd. Momenteel is deze geoptimaliseerd voor Android 2.3-apps. Eerder werd wel gedacht dat Android 4.1 zou worden toegevoegd aan BB 10.1, maar dat lijkt op dit moment een aparte update te worden.

Updates BB10

BlackBerry, voorheen RIM, werkt hard aan de nieuwe release van het besturingssysteem dat momenteel in Nederland nog op slechts één toestel draait: vlaggenschip Z10. De versie met het toetsenbord, de Q10, is nog niet officieel verkrijgbaar in ons land. Eerder werd ook een firmware-update uitgerold, waarmee onder meer apps soepeler liepen en de accuduur werd verhoogd.

BlackBerry 10 verscheen eind januari met meteen al 70.000 apps aan boord. Veel daarvan zijn eerder geporte Android-apps. BlackBerry heeft geld en moeite gestoken in het enthousiasmeren van app-ontwikkelaars nog voordat het systeem verscheen.