Onlangs ben ik begonnen met het vervangen van Windows XP Pro op mijn thuiskantoor door Windows 7. Lange tijd werkte ik met twee towers, die ik MAIN en SPARE noemde, respectievelijk dus het hoofd- en reservesysteem. Beide draaiden bijna dezelde applicaties (en ja, ik heb twee licenties gekocht voor software die je maar op één systeem mag draaien). Met Microsoft SyncToy synchroniseerde ik iedere ochtend MAIN met een externe 250 GB USB-station (alle gevoelige gegevens worden met PGP Desktop Home 9.12.0 versleuteld, zowel op het systeem als op de externe schijf). De gegevens die betrekking hebben op de Universiteit van Norwich worden met een universiteitslaptop die ik aldaar gebruik gesynchroniseerd. 's Avonds synchroniseer ik de bestanden op de laptop naar de 250 GB schijf, en vervolgens ook naar zowel MAIN als SPARE. Een automatische backup wordt 's nachts incrementeel aangemaakt, en ook op MAIN, SPARE en de externe schijf gezet. Aan het eind van iedere maand schrijf ik alle incrementele backups weg naar een schijf van 1 TB voor langetermijnsbackup.

Voorbereiding

Om me voor te bereiden op de sprong van Windows XP Pro naar Windows 7 heb ik al in januari 2009 de Beta van het nieuwe besturingssysteem op SPARE geïnstalleerd. Een jaar lang heb ik crashrapporten, bugrapporten, suggesties voor verbetering en klachten ingediend (ja, ik ben een brave borst) om het product te helpen verbeteren. Toen in mei de release candidate (RC) uitkwam, ben ik daarop overgestapt. Het systeem werkte naar behoren, en met elke update ging alles beter en beter. Vooral de HELPfuncties zijn flink uitgebreid in de tussentijd.

In december heb ik twee kopieën van de academische versie van Windows 7 Professional Upgrade aangeschaft voor een flinke korting (slechts 40 dollar per kopie, daarbij vergetende dat Windows 7 Upgrade alleen met Windows Vista werkt. Dat had ik kunnen weten als ik even naar deze hele duidelijke tabelletjes had gekeken. Een van de upgrades kon ik prima gebruiken: ik kon de Windows 7 RC op SPARE probleemloos overzetten naar Windows 7. Helaas was de poging om MAIN te upgraden gedoemd te mislukken.

Upgrade

Ik gebruikte dus de Windows 7 Upgrade Advisor om te zien hoe ik MAIN het beste naar Windows 7 kon upgraden. Jammer dat die me niet vertelde dat XP Pro niet door de Upgrade-versie wordt ondersteund, maar vooruit. Nadat ik de nodige nieuwe drivers heb geüpgrade met DriverGenius, heb ik een volledige backup aangemaakt op mijn 250 GB schijf, en ben vervolgens met de Windows 7 upgrade begonnen.

Een paar minuten lang ging alles als verwacht, tot ik het serienummer invoerde. Dat werd botweg geweigerd. Niks geen waarschuwing dat XP Pro niet door Upgrade wordt ondersteund, de sleutel 'klopt niet.'

Na een paar uur aan de telefoon gehangen te hebben met de helpdesk van HP (MAIN is een HP systeem), kwamen we er uiteindelijk achter waar het probleem ligt. Ik ging naar mijn plaatselijke kantoorwinkel (nou ja, ik woon op het platteland, dus het is wel een ruimte 15 kilometer rijden) om een volledige installatieversie van Windows 7 Professional aan te schaffen voor 300 dollar.

Toen ging het opnieuw mis, deze keer omdat mijn hoofdschijf een RAID-1 is en Windows 7 kennelijk niet op RAID-1 kan worden geïnstalleerd.

Backup van XP

Ten tijde van dit schrijven werkt SPARE uitstekend, maar MAIN blijft volledig onbruikbaar. Ik wacht nog steeds op een telefoontje van de HP-ondersteuningdienst.

Nog een laatste puntje: Onverklaarbaar genoeg hebben de Microsofttechneuten geen tool gemaakt waarmee je gegevens van het Windows XP backupprogramma kunt lezen. De .bkf-bestanden worden niet door Windows 7 herkend. Gelukkig werkt de oude backuputility nog onder Windows 7, en die staat (als BartPE-plugin) op een website van ST Sanford. Het .cat-bestand nt5backup.cab kan uitgepakt worden en alle bestanden kunnen inclusief submappen in de juiste mappen van de Programsdirectory in Windows 7 worden geplaatst.

Conclusies

* Het was gebruikersdomheid die mij parten speelde bij het installeren van Windows 7 op een XP-platform

* De beslissing van Microsoft om geen upgrades van Windows XP toe te staan zou heel goed zoete wraak kunnen zijn op de gebruikers die weigerden Vista te installeren.

* Het diagnoseprogramma van Microsoft waarschuwde mij niet dat ik Windows 7 (nog) niet kan installeren door grote incompatibiliteitsprobleem op MAIN.

* Microsoft biedt geen tooltje om backups die zijn aangemaakt op XP in te lezen op Windows 7

* Een goed plan voor de bedrijfsvoortgang heeft mij gered, omdat ik nul downtime en nul data loss heb geleden.

Wil je van experts horen hoe zakelijke migraties verlopen? Schrijf je dan in voor het Techworld Windows 7 Migratie Seminar. Bij die gelegenheid vertellen drie professionals over hun ervaringen bij hun migratie van bedrijfsdesktops naar Windows 7. Bron: Techworld