Sinds Google in 2007 Gears introduceerde, een plug-in die offline toegang verschaft tot webapplicaties, wachtte iedereen op een implementatie in Gmail. Gears wordt al gebruikt voor een paar webapplicaties van Google, zoals de RSS feed manager en de tekstverwerker van Docs. Maar volgens Google was de implementatie in Gmail een veel lastigere klus, vanwege de grote hoeveelheid berichten die op een account kunnen staan.

Google Labs

Gebruikers zullen met Gmail Offline niet hun hele inbox downloaden, omdat dat in veel gevallen zou leiden tot gigabytes aan verkeer. In plaats daarvan heeft Google algoritmes ontwikkeld waarmee automatisch wordt bepaald welke berichten naar de pc moeten worden overgezet. Daarbij houdt Gmail rekening met een paar factoren, zoals het belang van het bericht dat er door de gebruiker aan is gegeven. Daarnaast komen bijvoorbeeld recente e-mails eerder in aanmerking voor download dan berichten van een paar jaar geleden.

Die settings kunnen nu overigens nog niet worden aangepast door de gebruiker. De functie is dan ook nog steeds in ontwikkeling. Daarom heeft Google Offline Gmail uitgebracht onder de merknaam Google Labs. Gebruikers wordt gevraagd om feedback.

Synchroniseren

Om de functionaliteit te activeren moeten gebruikers naar de ‘settings’. Daar staat een tab ‘Labs’, waar ze ‘Enable’ kunnen aanvinken voor ‘Offline Gmail’. Daarna is het een kwestie van het opslaan van de veranderingen. Vervolgens moet er een ‘Ofline’-link verschijnen in de rechter bovenhoek. Wij hebben ernaar gezocht, maar blijkbaar moeten we nog een paar dagen wachten voordat we het echt kunnen testen.

Is Offline Gmail ingeschakeld, dan zet Gears berichten in de cache terwijl de gebruiker online werkt. Wordt de verbinding verbroken, dan gaat Gmail automatisch naar de offline modus en gebruikt de data die op de harddisk staan. Je kunt dan dus nog steeds berichten lezen en labelen en berichten schrijven, precies zoals je gewend bent. Berichten die worden verstuurd komen in de outbox terecht en worden direct verstuurd als de gebruiker weer verbinding maakt met internet. De hele online versie van het account wordt daarna automatisch gesynchroniseerd.

Gmail Offline kan heel handig zijn voor mensen die vaak op reis zijn en dan geen internetverbinding bij de hand hebben. Die kunnen ondertussen gewoon doorwerken, al kunnen ze niet hun hele inbox doorzoeken. Willen ze dat wel, dan kunnen ze beter POP3 gebruiken en een client zoals Outlook of Thunderbird.

Bron: Techworld.nl