Rothschild Patent Imaging LLC (RPI) wil het echter niet tot een rechtszaak laten komen, maar direct schikken voor een bedrag dat veel lager ligt dan de proceskosten. Als de GNOME foundation hiermee akkoord gaat, krijgt het een licentie en mag het de gewraakte software, Shotwell, verder blijven ontwikkelen.

Deze tactiek wordt vaak toegepast door patenttrollen, bedrijven hebben vaak de tijd en het geld niet om zulke rechtszaken aan te vechten en gaan dan meestal akkoord met een schikkingsvoorstel. De GNOME foundation kiest echter niet voor deze aanpak omdat het patent zo triviaal is dat RPI daarna nog vele andere (open source) organisaties kan aanklagen. De organisatie gaat daarom vol in de aanval.

“Het is de eerste keer dat een vrij software-project op deze manier wordt aangevallen en we vrezen dat dit niet de laatste keer zal zijn," schrijft de organisatie in een blogpost.

Het patent, 9.936.086, beschrijft een systeem en methode voor de distributie van ten minste één afbeelding en de methode die ten minste één capture-apparaat en ten minste één ontvangstapparaat omvat dat in een communicatieve relatie met elkaar via ten minste één draadloos netwerk wordt verstuurd.

"Rothschild Patent Imaging, LLC bood aan om te schikken voor een hoog bedrag van vijf cijfers, waarvoor ze de zaak zouden laten vallen en ons een licentie zouden geven om Shotwell verder te ontwikkelen. Dit zou een makkelijke oplossing zijn geweest om dit te doen; het zou minder werk hebben veroorzaakt, minder geld hebben gekost en de Stichting veel minder stress hebben opgeleverd. Maar het zou ook verkeerd zijn," aldus GNOME.

"We zullen ons sterk maken tegen deze ongegronde aanval, niet alleen voor Gnome en Shotwell, maar voor alle vrije en open source software projecten. We willen een boodschap sturen naar alle software patenttrollen, we zullen vechten tegen je aanklacht, we zullen winnen en we zullen je patent ongeldig laten verklaren."

De stichting vraagt om financiële steun van gebruikers om de pattenttrollen te kunnen aanvechten.