Windows-gebruikers die momenteel XP, Vista of Windows 7 draaien krijgen van Microsoft de aanbieding van Microsoft om een upgrade te maken naar Windows 8 voor 40 dollar. De koper krijgt daarvoor een download die hij of zij dan zelf op usb-stick of dvd moet zetten om te kunnen installeren. Klanten die de voorkeur geven aan de officiële DVD-versie uit de winkel betalen 70 dollar.

XP wordt overschreven

Voor de verschillende Windows-versies gelden andere upgrades. Gebruikers die momenteel de consumer edition van Windows 7 hebben geïnstalleerd kunnen indien gewenst bij een overstap alle persoonlijke Windows-instellingen, bestanden en apps behouden. Voor diegenen met Windows Vista geldt hetzelfde wat betreft de instellingen en bestanden. Bij Windows XP kunnen gebruikers enkel hun bestanden behouden bij de upgrade, aangezien verder het hele OS zal worden overschreven.

Microsoft zegt in de aankondiging dat bij deze aanbieding het upgraden nog gemakkelijker is gemaakt met behulp van de Windows 8 Upgrade Assistant. Dat begeleidende programma komt beschikbaar in 37 talen en checkt de benodigde compatibiliteit voor elke pc. Over de benodigde systeemeisen voor het nieuwe OS ontstond overigens vorige maand onder critici nog stevige kritiek.

Aanbieding tot en met januari

Gebruikers die momenteel geen Windows hebben en een eigen PC bouwen of Windows 8 op een virtuele machine willen draaien, krijgen het zogeheten 'Windows 8 Pro System Builder' pakket aangeboden, waarover nog geen details bekend zijn.

De Windows 8-aanbieding gaat gelden in 131 landen - waaronder hoogstwaarschijnlijk ook Nederland - en duurt tot 31 januari 2013. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft moet dit jaar nog voor de feestdagen beschikbaar zijn.