Microsoft kondigde afgelopen week een nieuwe versie van Windows 10 aan. Windows 10 S is een lichte, beperktere versie van Windows die speciaal bedoeld is voor lichtere configuraties en studentenlaptops. Het bedrijf wil met deze oplossing concurreren met de Chromebooks van Google, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmeren in de educatieve markt.

Prabhakar Raghavan, vice president van Google Suite laat in een interview met Business Insider weten dat hij blij is om te zien dat deze aanpak nu ook wordt toegepast door andere bedrijven en dat concurrentie op dit gebied alleen maar goed is.

"Ik ben blij te zien dat onze aanpak wordt erkend door andere bedrijven. Educatieve instellingen vragen om eenvoud. Dit is een experimentele markt voor zowel Microsoft als ons en wie dan ook."

Prijs

Microsoft probeert de prijzen van apparaten waar Windows 10 S op draait ongeveer even duur te laten zijn als de laptops van Google en verschillende fabrikanten hebben aangegeven laptops uit te brengen met het systeem. De goedkoopste laptop zal ongeveer 189 dollar kosten.

Microsoft zelf gaat overigens voor een premium aanpak. De aangekondigde Surface laptops kosten meer dan 1000 dollar en zijn hoogstwaarschijnlijk niet bedoeld voor studenten en scholieren.

Op de volgende pagina: er is ook kritiek

Kritiek

Toch is er wat kritiek op Microsoft's aanpak. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om software te installeren die niet uit de Windows store komt en daarnaast is het voor gebruikers ook niet mogelijk te switchen van standaardbrowser of zoekmachine. Het is wel mogelijk andere browsers te installeren, maar als men in Windows 10 S op een link klikt, zal deze altijd automatisch geopend worden in Edge. Veel gebruikers hebben kenbaar gemaakt niet blij te zijn met deze aanpak, vooral omdat veel populaire software (nog) niet beschikbaar is in Microsoft's appwinkel.

Upgraden

Als gebruikers toch extra software willen installeren, zullen zij moeten upgraden naar Windows 10 Pro. Dit kan gelukkig tot het eind van dit jaar gratis, maar zal daarna 49 dollar kosten. Op dat gebied lijkt er niet veel te zijn veranderd in vergelijking met de uitgelekte versie van Windows 10 S die wij eerder testten.

Gebruikers die overigens een volwaardige desktopomgeving op hun Chromebook willen hebben kunnen via verschillende omwegen Linux installeren. Dit wordt uiteraard niet officieel ondersteund door Google. In het artikel: Zo installeer je Linux op een Chromebook leggen wij uitgebreid uit hoe je dat doet.