Global IP Solutions (GIPS) ontwikkelt codecs om real-time video en audiosignalen om te zetten naar een digitaal formaat voor transport over IP-netwerken. Het bedrijf heeft ook technologie├źn in huis om netwerkverstoringen tegen te gaan.

Google zegt niet waar het het GIPS voor wil inzetten, het bedrijf meldt slechts dat "real-time video- en audiocommunicatie" steeds belangrijker wordt. Volgens een analist van CCS Insight zou Google GIPS kunnen inzetten voor de ontwikkeling van native video in HTML5.

Skype-concurrentie

De Financial Times ziet in de overname eerder de volgende bouwsteen waarmee Google Skype en traditionele operators kan beconcurreren. Met Google Voice en het eind 2009 overgenomen Skype-kloon Gizmo5 heeft Google al de nodige VoIP-technologie in huis.

Een serie bedrijven, waaronder Google zelf, gebruikte de VoIP-technologie van Global IP Solutions al. In april bracht het bedrijf de tool VideoEngine uit, waarmee developers videoconferencing kunnen integreren in Android-apps. Motorola heeft een deal getekend om die software te gebruiken.

Huidige contracten

Ook Yahoo en AOL licenseren GIPS-technologie voor voicechatten in hun messengerprogramma's. De baas van Global IP Solutions zegt dat Google belooft bestaande contracten met huidige klanten te respecteren. Tot de klandizie behoren onder meer Nortel, Samsung en de Nederlanse startup Nimbuzz.

Het bod van 68,2 miloen dollar moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van het in Noorwegen beursgenoteerde, maar vanuit San Francisco opererende bedrijf. 4 juni is de deadline waarop aandeelhouders akkoord moeten zijn.