De nieuwe versie komt ongeveer een jaar na het debuut van de browser op de markt. "Deze versie komt vlak na 51 devloper updates, 21 beta's, 15 stabiele updates en 3.505 reparaties", schrijft Google op het officiële blog.

Wel/niet Safari voorbij

De browser heeft een wereldwijd marktaandeel van 3,5 procent. Volgens de meest recente cijfers van StatCounter loopt Chrome daarmee op dit moment al voor op Safari en Opera die respectievelijk 3,2 en 2,8 procent van de markt bedienen. Internet Explorer heeft een marktaandeel van 58 procent en Firefox bezet de tweede plek met 31 procent.

Volgens een meting van Net Applications bezet Chrome op dit moment de vierde plek met 2,8 procent. De Google-browser loopt daarmee op achter Safari met 4 procent. Internet Explorer krijgt bij deze meting een marktaandeel van 67 procent, Firefox moet het doen met 23 procent van de markt.

Tabs en HTML5

Google's nieuwste Chrome-versie is een voorbode van het Chrome OS waaraan de zoekmachinegigant op dit moment werkt. Chrome 3.0 biedt een beter aanpasbare tabpagina. Gebruikers kunnen delen van de pagina mixen en de thumbnails op de overzichtspagina zijn aan te passen.

Ook de werking van de zogeheten Omnibox, de alles-in-een adresbalk van Chrome, is versimpeld. Er zijn iconen toegevoegd die onderscheid maken tussen verschillende opdrachten. Ondersteuning voor het gebruik van HTML5-videotags maakt het bekijken van ingebedde video's makkelijker, er is geen plugin meer nodig.