Het gaat om een zogenaamde 'technical preview' die geïnstalleerd kan worden op IE9 draaiend op Windows 7 of Windows Vista. "Ze zeiden dat olifanten niet op vliegende dolfijnen konden rijden. Ze zeiden een 's werelds populaire browsers geen WebM video in HTML5 kon afspelen. Ze hadden het fout", aldus Google op de pluginpagina. Die tekst is overigens later geschrapt.

De plugin is de zoveelste stap in de strijd om de standaard voor HTML5 video. De browsermakers zijn het er niet over eens welk formaat gebruikt moet worden om video af te spelen. Microsoft zet in op de veelgebruikte H.264 codec. Mozilla en Opera weigeren deze codec te ondersteunen omdat hij niet open is, en omdat er voor betaald moet worden. Zij verkiezen Ogg Theora als formaat. Terwijl Google een eigen variant, WebM, heeft ontwikkeld. Die wordt ook ondersteund door Mozilla en Opera.

Snelle verspreiding

Vorig jaar nam Google het videobedrijf On2 Technologies over die de videocodec VP8 heeft ontwikkeld.Google heeft VP8 open source gemaakt gebruikt het als basis voor WebM, dat een royaltyvrij alternatief moet zijn voor H.264 formaten.

Hoewel er nog steeds een plugin nodig is om WebM video af te spelen binnen IE9 stelt het gebruikers wel in staat om de video's in dat formaat direct af te spelen. Google is er waarschijnlijk zo snel bij om zijn WebM-formaat zo snel zo breed mogelijk te verspreiden.