De test begint met de spreadsheet in Google Docs. Met Script kunnen klanten verschillende spreadsheetacties automatiseren, zoals het lezen en veranderen van de waarden in cellen en het veranderen van formaten en formules.

“We zien het als een puppie die nog in training is”, schrijft Jonathan Rochelle, de product manager van Google Docs op zijn blog. “Deze week heeft het geleerd om te apporteren (URL content) en te praten (vertalen). Maar nu vinden we dat het klaar is om de wijde wereld in te gaan.”

Concurrentie met Excel

De scripting tool moet Google Docs een betere positie geven ten opzichte van Excel van Microsoft, dat op dit moment nog veel meer mogelijkheden heeft dan Docs. Maar volgens Rochelle gaat het om wat er gebruikt wordt. “Als 80 procent van de mensen geen gebruik maakt van die mogelijkheden, dan maakt het niets uit.”

Hij is zich er ook van bewust dat scripting nieuwe mogelijkheden biedt voor aanvallers. “Het ligt in de aard van scripting dat er makkelijk misbruik van kan worden gemaakt”, zei hij. “Met de test willen we zeker stellen dat mensen niet de fout kunnen maken dat ze iets met hun code doen waarvan ze geen weet hebben.” Voordat Script wordt uitgebracht maakt Google het “bullitproof”, voegde hij daaraan toe.

Meerdere ontwikkelaars

Google is trouwens niet de enige die features maakt voor Docs. LTech heeft een gratis tool gelanceerd waarmee gebruikers hun documenten kunnen downloaden naar hun harde schijf als backup. En ook Oracle is bezig met Docs. Binnenkort lanceert het bedrijf een bètatool waarmee klanten van hun Siebel CRM software data kunnen exporteren vanuit Google Docs.

Bron: Techworld.nl