Eén van die projecten is Gears on Rails, ontwikkeld door twee pas afgestudeerde studenten van de New York University, Michael Marcus en Rui Ma. Met Gears on Rails is het mogelijk om online Ruby on Rails-code (gebaseerd op de programmeertaal Ruby) in de offline ontwikkelomgeving van Google Gears te gebruiken.

Gears zonder enige voorkennis

Google-programmeur Dion Almaer is enthousiast over Gears on Rails. "Hiermee kunnen ontwikkelaars volwaardige offline-applicaties schrijven op Gears gebaseerd zonder dat ze ook maar iets van Gears af hoeven weten. Het allermooiste is dat een Rails-applicatie lokale handelingen kan uitvoeren zonder terug te hoeven schakelen naar de JavaScript api's van Gears."

Om dit mogelijk te maken, waren twee zaken uitermate belangrijk. "We moesten zoveel mogelijk oorspronkelijke Rails-code behouden in het JavaScript gedeelte van Gears", aldus Marcus. "En op het gebied van JavaScript moesten we een api schrijven die als Ruby functioneert."

Het duo heeft een mechanisme ontwikkeld dat de status van de omgeving kan aanvoelen: online of offline. "Daardoor switcht het raamwerk ook automatisch van online naar offline en vice versa", aldus Ma. De volgende stap is het schrijven van een complete plugin die gebruikt kan worden bij elke Rails-applicatie.

PubTools Search

Een ander project dat voor Google Gears ontwikkeld wordt, is PubTools Search. Dit is een 'open source JavaScript-bibliotheek die een cliënt-georiënteerde database van de zoekmachine direct op een webpagina kan plaatsen', aldus bedenker Brad Neuberg. Momenteel wordt de tool door MySpace al gebruikt in de MySpace Mail-applicatie die lokaal zoeken mogelijk maakt, wat een stuk sneller gaat dan webbased zoeken. "Binnenkort is het ook mogelijk om realtime te zoeken, zodra de gebruiker iets typt. Met een query over een netwerk naar een server toe is dat veel gecompliceerder", denkt Neuberg.

Bron: Webwereld Bron: Techworld