Google had eerder al aangekondigd de Android-broncode vrij te geven, al was lang onduidelijk wanneer dat precies zou gebeuren. De zoekmachine verwacht dat door deze stap een grotere verscheidenheid aan Android-applicaties op de markt komt. Ook zou het de ontwikkeling van goedkopere en snellere telefoons bevorderen.

Het model van Google stuit inmiddels wel op kritiek van concurrenten. “Er is een debat gaande of de open benadering van Google wel zo goed is voor de markt”, zegt marketingdirecteur Andrew Shikiar van de LiMo Foundation, dat middleware-specificaties voor mobiele Linux-apparaten publiceert.

Android wordt vrijgegeven onder de Apache-licentie die ontwikkelaars niet verplicht stelt om veranderingen van de code weer te delen met de gemeenschap. De vrees bestaat dat hierdoor verschillende versies van de software op de markt verschijnen. Volgens een FAQ op de website van de Open Handset Alliance, dat Android ondersteunt, is dat echter ook precies de bedoeling. Op die manier kunnen handsetfabrikanten innovaties voor zichzelf houden en zichzelf op die manier onderscheiden.

Android-telefoon vandaag beschikbaar

De eerste Android-telefoon, de G1 van HTC, wordt vandaag door T-Mobile op de Amerikaanse markt gebracht. De G1 komt in het eerste kwartaal van 2009 naar Nederland.

Bron: Techworld