De 23 medewerkers van Picnik gaan werken voor Google. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar volgens Picnik-baas Jonathan Sposato is een "erg, erg prettig bedrag" betaald. Sposato's vorige startup, Phatbits, werd in 2005 ook al overgenomen door Google. Die software kwam uiteindelijk terecht in Google Desktop.

De overname van Picnik betekent voorlopig niet dat er iets verandert aan de webapplicatie, zegt Google. Picnik is de standaard foto-editor voor Flickr, eigendom van Yahoo. Volgens Google kan dit gewoon zo blijven. Yahoo onthoudt zich van commentaar. Google's fotodienst heet Picasa. Dat is een desktopprogramma en een online opslagdienst. De webversie heeft geen editing mogelijkheden.

Rode ogen

Picnik kreeg afgelopen maand 16,8 miljoen unieke bezoekers. De webapplicatie biedt onder meer de mogelijkheid om foto's uit te snijden en rode ogen te verwijderen. Het biedt veel minder functies dan bijvoorbeeld desktopapplicatie Adobe Photoshop kan, maar genoeg voor veel gebruikers. Picnik heeft al een extensie voor Chrome, Google's browser.

De overname van Picnik door Google volgt op die van reMail, maker van een e-mailapplicatie voor de iPhone, medio februari. Met de app konden gebruikers mails van meerdere mailaccounts binnenhalen en lokaal opslaan om ook offline te gebruiken.

In september vorig jaar geleden kondigde Google-baas Eric Schmidt aan dat het bedrijf weer actief op overnamepad zou gaan. Sindsdien zijn er alweer bijna tien bedrijven opgekocht.