Google heeft onthuld te werken aan een stroommeter. Die PowerMeter is in de praktijk echter niet meteen bruikbaar. Het Amerikaanse bedrijf biedt de applicatie aan als webservice. De gedachte is dat fabrikanten van uiteenlopende apparaten aanhaken bij deze informatiedienst van Google. ZIj moeten hun producten dan of voorzien van een dataverbinding naar het Internet of naar een geavanceerde stroommeter in de meterkast, die gebruik per apparaat meet.

Elektronica als pc’s, maar ook witgoedmachines als wasdrogers en vaatwassers moeten informatie leveren aan de Google stroommeter. De zoekmachine heeft hiervoor echter nog geen partners aan de haak geslagen.

Voor dommere apparatuur zoals haardrogers is er natuurlijk de mogelijkheid van een slimme stroommeter die het verbruik doorgeeft aan de PowerMeter in de cloud. De Amerikaanse president Barack Obama wil smart meters de komende drie jaar invoeren voor 40 miljoen huishoudens in de VS.

Hele dag aanlaten

“Hoeveel kost het om je tv de hele dag aan te laten staan? Wat scheelt het als je de airconditioning een graadje lager zet? Wat verbruikt er meer stroom per maand: je koelkast of je afwasmachine?”, vragen de ontwikkelaars bij Google. Zij willen consumenten de antwoorden daarop zelf laten vinden en dan laten zien hoe zij het milieu (en geld) kunnen sparen.

Inzicht in informatie over stroomverbruik kan huishoudens 5 tot 15 procent aan kosten schelen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken, aldus Google. Als zes huishoudens 10 procent aan stroom besparen, scheelt dat de milieubelasting van één auto. Google zegt mensen te willen helpen om slimmere energiekeuzes te maken.