De zoekmachinegigant onthulde gisteren tijdens een persconferentie Google Friend Connect waarmee websitebouwers applicaties voor social networking kunnen opnemen in hun sites. "Google Friend Connect biedt webmasters als het ware een zoutvat vol 'social' waarmee ze sociale netwerkapplicaties kunnen uitstrooien over hun sites", aldus Google's director of engineering David Glazer.

De applicaties kunnen worden opgenomen door een stukje code in te voegen. Te denken valt dan aan applicaties voor gebruikersregistratie, het uitnodigen van vrienden, het achterlaten van berichten en de mogelijkheid voor bezoekers om van gedachten te wisselen met bijvoorbeeld Facebook- of Plaxo-vriendjes.

Friend Connect maakt voor Single Sign-on op het internet gebruik van open standaarden zoals OpenID en OAuth. Deze protocollen worden in Nederland echter nog niet breed ondersteund, wat het lastig maakt om SSO te verzorgen voor sites als Hyves.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de 'preview release'. Google hoopt de dienst binnen enkele maanden algemeen beschikbaar te stellen.

Bron: Techworld