Rentokil gaat het e-mailplatform inzetten bij zes divisies. In december 2010 moeten meer dan vijftig landen waarin het bedrijf actief is de betaalde versie van Google Apps gebruiken. Hierdoor kunnen werknemers vanaf alle apparaten met een internetverbinding hun zakelijke e-mail lezen en beantwoorden.

Mailloze medewerkers

Het systeem is bestemd voor 20.000 medewerkers met vaste werkplekken en 15.000 mobiele werknemers. Hier vallen veel bezorgers onder die momenteel helemaal niet beschikken over een e-mailadres van Rentokil.

Naast de e-mailservice van Google gaat het bedrijf ook de kalender-, adresboek-, chat- en videofunctie gebruiken die zit ingebakken in Apps. Zo komt er een wereldwijd adressenbestand en worden de automatische vertalingen van Gmail en Google Talk gebruikt om de communicatie tussen verschillende landen te bevorderen. Ook de beveiligingsopties en archieffuncties van Google Apps E-mail waren een doorslaggevende factor in de beslissing van Rentokil.

Vijfjarenplan

Deze overstap van het bedrijf is onderdeel van een vijfjarenplan waarvan het doel is om de huidige veelheid aan verschillende systemen terug te dringen. De kleinere bedrijven die werden overgenomen door Rentokil kunnen zo makkelijker onder de bedrijfsparaplu vallen.

Op dit moment heeft het bedirjf 180 verschillende e-maildomeinen en meer dan 40 open source e-mailsystemen. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van Microsoft Exchange. Het plan is om deze wirwar terug te brengen naar zes domeinen en daarbij op Google Apps te standaardiseren binnen het bedrijf.

De keuze voor Google wordt doorgevoerd na een pilot, uitgevoerd met 775 werknemers van bedrijfstak Ambius. Die tak, met als thuisbasis Chicago, heeft kantoren in Europa maar ook op de zuidelijke continenten. Ambius is gekozen als proeftuin vanwege de vele communicatieproblemen en de grote variëteit aan gebruikte e-mailsystemen.

Grootste deal

De deal is een van de grootste in de geschiedenis van Google Apps. Eerder sloot Google 25.500 docenten en studenten van de Universiteit van Westminster aan op de zakelijke Google Apps. Ook auto-onderdelenfabrikant Valeo en de Britse Telgraph Media Group kozen voor Google Apps met respectievelijk 1.400 en 30.000 medewerkers.