In een Google Open Source-blogpost vertelt Robin Watts van Pink Noise Productions, dat Google het Theorarm-project financieel steunt. Theorarm is een decoding bibliotheek voor Ogg Theora voor ARM processoren.

Het belang van de blogpost is vooral dat Google nu lijkt in te zien dat Ogg Theora een belangrijk aandeel kan leveren aan een web dat voor iedereen toegankelijk is. Dit is opmerkelijk, omdat Google op dit moment HTML5-ondersteuning voor YouTube levert met de H.264 codec. Mozilla heeft echter al aangekondigd dat het H.264 niet zal ondersteunen, omdat het niet vrij te gebruiken is. Mozilla wedt helemaal op Ogg Theora.

Problemen met video

Het probleem met de meeste manieren om video te publiceren is dat het op bepaalde apparaten niet werkt, stelt Watts in de blogpost. Zo werkt Flash niet op de meeste telefoons, embedded Java-players hebben weer krachtige machines nodig, en native players zoals Windows Media Player vereisen een bepaald platform. Met al deze methoden sluit je dus een aantal gebruikers buiten, terwijl iedereen die een website maakt graag heeft dat zijn content altijd door iedereen kan worden bekeken, aldus Watts. Ook HTML5 is geen ultieme oplossing, omdat er ook nog allerlei schermformaten bestaan.

Daarom moet er een formaat komen waar op teruggevallen kan worden als er niets anders werkt. Dat hoeft niet het beste of het meest populaire formaat te zijn, stelt Watts. Het moet gewoon overal en altijd beschikbaar zijn. En dan maakt Ogg Theora een goede kans, omdat het simpeler is te decoden dan bijvoorbeeld MPEG4, en vooral omdat het vrij en gratis door iedereen te gebruiken is.

Chrome OS op ARM

Google schaart zich nu achter Ogg Theora op ARM. Dat is dan wel een klein segment van de markt, maar het zegt toch wel het een en ander. Thom Holwerda van OSNews wijst er bijvoorbeeld op dat Google een geweldige juridische afdeling heeft. Dat zo’n bedrijf vertrouwen heeft in de codec wil zeggen dat ze ervan overtuigd zijn dat er geen problemen zijn met patenten.

Verder kan het erop wijzen welke kant Google uit zal gaan in de toekomst. Chrome OS, dat later dit jaar uit moet komen, zal bijvoorbeeld onder andere draaien op apparaten met ARM-processoren. Het ondersteunen van Ogg Theora op ARM kan hierop alvast een voorschot zijn.

Bron: Techworld.nl