Google heeft aangegeven vanaf juni geleidelijk de ondersteuning van traditionele Chrome-apps af te bouwen.

Google zei dinsdag in een blogpost dat het zou stoppen met het accepteren van nieuwe Chrome apps in maart. Bestaande apps kunnen tot 2022 worden bijgewerkt.

Google stopt de ondersteuning voor Chrome-apps voor Windows-, Mac- en Linux-systemen in juni. Onderwijsinstellingen en bedrijven krijgen tot december 2020 wat meer tijd om hun zaken op orde te krijgen.

Google had vier jaar geleden al gezegd dat het de Chrome-apps op Windows, Mac en Linux in 2018 geleidelijk zou afschaffen. Het bedrijf lijkt langer te hebben gewacht dan aangekondigd alvorens met dit proces te beginnen.

Het andere platform dat hierdoor wordt beïnvloed, is natuurlijk Google's eigen Chrome OS en Chromebooks, waarvoor de apps oorspronkelijk zijn ontwikkeld. Chrome-apps worden op dit platform ondersteund tot juni 2022, met extra tijd voor klanten uit het onderwijs en het bedrijfsleven tot december van dat jaar.

Google zal blijven investeren in de extensies van Chrome en deze blijven ondersteunen. Zowel de Chrome-apps als de Chrome-extensies zijn toegankelijk via de Chrome Web Store.

Chrome-apps en Chrome-extensies lijken enigszins op elkaar. In 2010 heeft Google het verschil tussen beide gedefinieerd: Een Chrome-app is "iets dat rijker en interactiever is dan een website, maar minder omslachtig en monolithisch dan een desktopapplicatie", zoals een game of een foto-editor. Een Chrome-extensie is iets eenvoudiger: het breidt het aantal functies van Google Chrome: "Extensies bieden ook functionaliteit, maar in tegenstelling tot apps is er weinig of geen UI-component". Een voorbeeld van een uitbreiding zou een valutaconverter kunnen zijn, die toegankelijk is via een knop op de Chrome taskbar.

Volgens Google zullen Chrome-apps worden vervangen door rich webapps, die in wezen de functie van een Chrome-app binnen een webpagina zullen nabootsen. Google heeft een op ontwikkelaars gerichte overgangspagina waar het bedrijf ontwikkelaars aanmoedigt om Progressive Web Apps te bouwen, of een combinatie van een extensie en een webapp, zodat de extensie de UI van de webapp van een externe pagina kan laden. Google denkt blijkbaar dat deze web-achtige PWA's voor Chromebooks gemeengoed zullen zijn tegen de tijd dat Chrome apps over een paar jaar afscheid nemen.