Met Google Profiles kunnen gebruikers informatie invullen over zichzelf. Er worden gegevens gevraagd zoals beroep, woonplaats en opleiding en contactgegevens. Die mogelijkheid bestond al langer, maar nu worden die profielen ook op de eerste pagina van Google's zoekresultaten getoond, als gezocht wordt op de naam in kwestie. Voorlopig worden de resultaten alleen in de Verenigde Staten getoond.

"Deze resultaten tonen afgekorte informatie van de door gebruikers ingevulde Google Profiles", schrijft software engineer Brian Stoler op het Google Blog. Volgens hem is het de bedoeling een grotere controle uit te oefenen over de informatie die over iemand via de zoekmachine naar boven komt. "We hebben ook links toegevoegd naar dezelfde naam op MySpace, Facebook, Classmates en LinkedIn."

Privacy

Bloggers wijzen inmiddels al op privacybezwaren. Zo bericht ReadWriteWeb dat 'meer controle over je Google resultaten een illusie is'. "Je kunt alleen maar hopen de resultaten te beïnvloeden door meer informatie over jezelf prijs te geven", schrijft Marshall Kirckpatrick. Hij redeneert dat veel mensen dezelfde naam hebben en de profielen met de meeste informatie door Google naar boven worden gehaald.

Ook wijst hij erop dat met het plaatsen van de profielen onderaan de pagina geen goede plek is. Googelaars kijken naar de eerste vijf resultaten op een pagina. Waar Google de data voor gaat gebruiken in de toekomst wilde het bedrijf niet zeggen.

Google kijkt niet naar de toekomst

"Google kijkt niet veel naar dingen in de toekomst. We voorzien in de behoefte van gebruikers en dan maken we bekend wat we gedaan hebben", zegt een woordvoerder van Google tegen RWW. Kirckpatrick zegt daar niets van te geloven en roept op tot een discussie met de zoekgigant.