Google heeft een behoorlijke hekel aan Microsoft. In de krantenkoppen werd vorige week van die vijandigheid flink gebruik gemaakt. Google gooit een atoombom op Microsoft, zei de de één, Google lanceert OS en vuurt een torpedo af op Microsoft, riep de ander.

Dat alles begon natuurlijk met de 655 woorden tellende blogpost waarin Chrome OS aangekondigd werd. Maar de schoten die Google loste op Microsoft raakten bijna verloren in alle commotie rond eromheen. Tot vijf maal toe werden de belangrijkste en meest clichématige tekortkomingen van Windows bespot.

Van voor het Web

Google zegt: “… de besturingssystemen waar browsers op draaien zijn ontworpen in een tijdperk waarin het Web niet bestond.”

Vertaling: Windows is oud – het vierde afgelopen november haar 25ste verjaardag – en rammelt aan alle kanten, met een oorsprong die nog verder in de donkere dagen B.I. ligt, ofwel “Before Internet”. En oud = slecht.

Google is half zo oud – het wordt in september 11 – en wil mensen eraan herinneren dat het, in tegenstelling tot Microsoft, een firma is die zich op het Net richt en dat het daarom beter zou moeten weten hoe je een besturingssysteem moet bouwen waarin het Web het applicatieplatform vormt.

De ondertoon is hier dat Microsoft het zoeken en Google niet heeft zien aankomen, ook al werd in 1995 de beroemde “Internet Tidal Wave” memo van voormalig CEO Bill Gates (download PDF) gepubliceerd.

Traaaag

Google zegt: “We ontwerpen het besturingssysteem zó dat het snel en licht is. Je moet het kunnen opstarten en binnen enkele seconden al op het Web zitten.”

Vertaling: Windows is traag, Windows is opgeblazen, het duurt een eeuwigheid om Windows op te starten en de desktop weer te geven.

Critici uiten deze beschuldigingen al jaren, bijna net zo lang als dat Windows bestaat, maar met Microsoft’s lancering van Vista heeft men flink wat bijval gekregen. Vrijwel meteen na het debuut van Vista in 2007 werden Microsoft ondersteuningsforums overspoeld met gebruikers die klaagden over het trage opstarten en afsluiten. “Ik heb het vergeleken met een Commodore 64 die programma’s vanaf tape laadt en ik geloof dat de Commodore sneller was,” zei een gebruiker in april 2007. “Ik post dit vanaf mijn andere PC omdat mijn Vista machine al zo’n 15 minuten niks meer aan het doen is.”

Microsoft heeft Vista’s traagheid toegegeven door in Service Pack 1 (SP1) onderhuidse verbeteringen aan te brengen, en het bedrijf ging zelfs nog verder: Men viel het huidige besturingssysteem af door op te scheppen hoeveel sneller het nieuwe Windows 7 opstart en afsluit.

Met andere woorden, Google raakte een zere plek van Microsoft.

Aanvallen en patches

Google zegt: “… we gaan terug naar de basis en herontwerpen de gehele onderliggende beveiligingsarchitectuur van het besturingssysteem zodat gebruikers niet met virussen, malware en beveiligingsupdates te maken krijgen.”

Vertaling: Windows PC’s zitten vol malware, Windows wordt voortdurend aangevallen, Windows vereist altijd frequente patching om de slechteriken op afstand te houden.

Klinkt dat je bekend in de oren? Dat kan: Apple gebruikte dit argument in verscheidene TV-commercials als aanval op Windows, waaronder deze klassieker. Google’s aanval was deze week extra sterk toen Microsoft ervan werd beschuldigd meer dan een jaar lang niks aan een bij hen bekende bug te hebben gedaan die sinds 11 juni door hackers wordt gebruikt om mensen met oudere versies van Internet Explorer te infecteren.

Maar niet iedereen gelooft Google wanneer het zegt dat het een veiliger besturingssysteem dan Windows kan realiseren. John Pescatore, Gartner’s belangrijkste beveiligingsanalist, zette vragen bij Google’s belofte dat Chrome OS ultraveilig en ultrabeveiligd is. “Een lichtgewicht ‘cloud’ OS dat in een later stadium probeert de features toe te voegen die nodig zijn om een steviger ‘echt’ besturingssysteem te vormen heeft waarschijnlijk net zoveel (en vermoedelijk zelfs meer) beveiligingsproblemen als een OS dat vanaf het begin gebouwd is met lokale verwerking en opslag als belangrijke vereisten in het achterhoofd,” zei Pescatore in een blogpost. “Dit terwijl Chrome [OS] een beveiligingsvoordeel zou moeten hebben, net als de iPhone: het niet om hoeven gaan met overgeërfde applicaties van jaren terug en een oneindig aantal hardwareplatforms.”

Windows-rot

Google zegt: “Men wil dat hun computers altijd net zo snel draaien als toen ze net nieuw waren.”

Vertaling: Een Windows PC mag aanvankelijk dan wel vlot draaien, na een tijdje begint hij echter te kruipen als een oude hond in de hete zon, op zoek naar een schaduwplekje. In Alabama. In juli.

Doorgewinterde Windowsgebruikers hebben hier zelfs een term voor: “Windows-rot”.

Na talloze applicatie-installaties en -deïnstallaties, legio updates, de installatie van drivers voor die nieuwe printer etc. beginnen de prestaties van Windows achteruit te gaan. Sommige mensen zweren dat je alleen van rot af kunt komen door de schijf te formatteren, Windows opnieuw te installeren en dan alle applicaties te herstellen. Anderen zeggen dat gebruikers een deel van de verloren snelheid kunnen herwinnen door het OS te tweaken.

Geduld is hard nodig

Google zegt: “… men wil geen uren bezig zijn met het configureren van de computer om met elk nieuw stuk hardware te kunnen werken en men wil niet constant aan software-updates moeten denken.”

Vertaling: Windows bezorgt je hoofdpijn. Je hebt er veel geduld voor nodig om het goed aan de praat krijgen en moet je vrije tijd besteden aan het up-to-date en aan de praat te houden van de PC.

Windowsgebruikers zijn het hier in meer of mindere mate mee eens en houden er in hun planning rekening mee door de gemiddelde tijd te nemen die ervoor nodig is om, zeg, een printer te installeren en die dan in hun tijdschema te verdubbelen.

Bron: Infoworld.nl Bron: Techworld