Dat heeft volgens deskundigen waarschijnlijk te maken met de manier waarop machinaal vertalen werkt. Microsoft legde ooit aan ons uit dat de vertaalmachine Bing bijvoorbeeld teksten van de EU pakt, die in verschillende talen wordt gepubliceerd, om dezelfde teksten in verschillende talen met elkaar te vergelijken.

Tegenover Motherboard vertelt een machine learning-expert dat op dezelfde manier religieuze teksten worden gebruikt om van vertalingen te leren. Dat zou verklaren waarom een onheilspellende doemstijding tevoorschijn komt als je een tekst invoert die de machine niet begrijpt. Die bootst natuurlijke taal na, en doet dat zelfs als die helemaal niet meer is verbonden met de input.

Daarom levert de continue invoer "dog dog dog" een verhaal op over tekenen van het eind der tijden. Eerder bleek al eens dat de machinevertaler danig in de war gebracht leek te worden door Lorem Ipsum-teksten, waarschijnlijk vanwege hetzelfde basisissue: het vergelijken van teksten naar andere talen, waarbij de nog niet vertaalde tekst al wel is gepubliceerd als Lorem Ipsum.