Gebruikers kunnen direct gebruik maken van de gratis VPN-dienst maar deze moeten ze nog wel even inschakelen. Gebruikers kunnen verbinding maken met vijf verschillende VPN-servers in Canada, Duitsland, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten.

Krystian Kolondra, SVP Engineering bij Opera vertelt verder in een blogpost dat VPN's voorheen vooral gebruikt werden door gebruikers die aardig wat verstand hadden van internet, maar dat het eigenlijk iets zou moeten zijn voor alle gebruikers die ook maar een beetje geven om privacy. Daarnaast bleken gebruikers die wel wat kennis hadden van VPN's deze alsnog niet te gebruiken omdat ze de (achterliggende) diensten te moeilijk vonden of niet bereid waren te betalen voor een abonnement.

Gratis

Opera wil het gebruik van VPN-diensten toegankelijker maken voor normale gebruikers en biedt daarom z'n eigen VPN-dienst gratis aan. Opera belooft verder niets te loggen en de browser heeft ook een functie aan boord waarmee de snelste server gekozen kan worden zodat gebruikers niet merken dat zij gebruik maken van een VPN-dienst.

Chromecast

Opera gaat nog een stapje verder en probeert wat gebruikers weg te snoepen van Google's Chrome. Opera 40 ondersteunt namelijk ook Chromecast. Gebruikers zijn dus niet langer afhankelijk van Google's browser voor het casten van websites naar de televisie.

De browser is beschikbaar voor Windows, Mac OS en Linux.